Remember: Ludovic Spiess si Mediasul

Cu siguranta putini dintre mediseni stiu ca tenorul de renume international Ludovic Spiess si-a petrecut o parte a tineretii la Medias. Azi se implinesc 14 ani de la moartea artistului.

Ludovic Spiess s-a nascut la Cluj, intr-o familie de oameni modesti, fara educatie muzicala. Fostul Ministru al Culturii intre 1991-1992 si director al Operei Romane din Bucuresti intre 2001–2005, Ludovic Spiess a fost angajat in anii `50 la fabrica de sticla Vitrometan, fiind implicat si in viata culturala medieseana. El a facut parte din brigada artistica a intreprinderii, iar duminica era membru al Corului Catedralei Ortodoxe Medias, care in acest an implineste 67 de ani de activitate. Tanarul Spiess a descoperit marea muzica tarziu, la 18 ani, intr-o sala de concert din Brasov. Pe atunci avea meseria de gravor in metal.

“In anul 1954, canta in cor si renumitul tenor Ludovic Spiess. In anul 1956, ia fiinta la Brasov un ansamblu de opereta. Sunt selectionati pentru acest gen de muzica Lulu Sarbu, Nicu Popa, Ludovic Spiess, George Valceanu, precum si preotul Mihai Margineanu. O parte din acestia raman la Brasov, dar cativa se intorc acasa, deoarece conditiile nu erau pe masura promisiunilor”, mentioneaza medieseanul Gheorghe Voju, in volumul “Umbre si lumini”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *