Medias: 25 de ani de infratire romano – olandeza

In acest an se implinesc 25 de ani de la infratirea Mediasului cu localitate olandeza Joure. Din anul 1995 localitatea olandeza a suferit mai multe reorganizari din punct de vedere administrativ. Joure este un oras din provincia olandeza Friesland si centrul administrativ al De Fryske Marren, denumire pe care o poarta in prezent.

Colaborarea celor doua orase a inceput in anii `90, cand o serie de cetateni din Tara Lalelelor, au trimis ajutoare unor elevi de la Scoala Generala Nr.3. Dupa ce s-au cunoscut personal oaspetii le-au propus mediesenilor infiintarea unui ONG pentru pentru o mai buna colaborare. Asa a luat fiinta Asociatia Civitas Mediensis, iar in data de 18 decembrie 1995, a avut loc si infratirea celor doua orase. Era a doua localitate cu care se infratea Mediasul, dupa cea cu Sopron din Ungaria.

Primarii oraselor Medias si Joure (Olanda) au semnat la data de 18 decembrie 1995, protocolul de infratire, in baza caruia cele doua administratii locale urmau sa colaboreze.  Astfel s-a convenit asupra cooperarii in domenii de interes comun: economie, cultura, mediul inconjurator, invatamant si sanatate.

Colaborarea economica s-a materializat prin schimburi de experienta si organizarea de activitati comune de catre Camerele de comert, schimburi de marfuri, organizarea de targuri si expozitii.
in ceea ce priveste domeniul ecologic, cele doua localitati au acordat o atentie deosebita programelor comune de salubrizare si de protectie a mediului inconjurator.

In domeniul invatamantului, stiintei si culturii au fost sprijinite schimburile de experienta intre elevi, profesori, echipe sportive, grupuri de teatru, muzee, organizatii, fundatii si oameni de cultura. Legat de ocrotirea sanatatii si asistenta sociala au fost prevazute actiuni bazate pe reciprocitate in domeniul asistentei sociale.

Unul dintre proiectele de succes cu orasul Joure il reprezinta introducerea, la Medias, a conceptului de “front-back-office”, in perioada 2003-2004. Scopul proiectului a fost imbunatatirea serviciilor pentru cetateni, comunitatea oamenilor de afaceri, ONG-uri si media.
Un alt concept, de o importanta deosebita pentru municipiul Medias a fost obtinerea, cu sprijin olandez a finantarii proiectului “Colectare selectiva si transfer a deseurilor menajere solide in Medias”.

Tot din partea municipalitatii olandeze, Serviciul Public de Ecologizare Medias a primit o serie de donatii: doua masini de transport a deseurilor, containere de colectare a gunoaielor menajere, precum si suma de 35.000 de euro, pentru achizitionarea unei masini noi de salubritate.

Infratirea cu orasul Joure a adus si ajutoare umanitare in Medias, ca si sponsorizari in bani pentru Unitatea de Asistenta Medico-Sociala (unde urmeaza sa se construiasca si o capela), respectiv Asociatia Phoenix Speranta. In plan economic trebuie mentionate vizitele de lucru efectuate de reprezentanti ai diverselor firme din Medias, in Joure, unde au fost initiate colaborari si parteneriate bilaterale.

Pe parcursul celor 25 de ani au avut loc mai multe schimburi de vizite intre reprezentantilor administratiilor celor doua localitati si s-au derulat proiecte comune. S-au legat prietenii care au dainuit ani de zile.

Domnului Carel Peter Volkers i s-a acordat in anul 2004, titlul de Cetatean de Onoare, pentru sprijinul deosebit acordat municipiului Medias in domeniul imbunatatirii activitatii organizatiilor neguvernamentale, a stabilirii si continuarii relatiilor dintre municipalitatile Medias si Skasterlan, precum si pentru contributia deosebita in domeniul protectiei sociale si educatiei in municipiului Medias.

Un an mai tarziu Andreas Onclin, director general al Companiei Friesland Vest Empatec cu sediul in orasul Sneek- Olanda, a primit acelasi titlu pentru contributia deosebita in domeniul protectiei sociale a persoanelor cu dizabilitati si educatiei in municipiul Medias.

Cu siguranta cele doua localitati vor marca implinirea celor 25 de ani de infratire.

Pana acum Mediasul mai este infratit cu urmatoarele orase:

  • Dąbrowie Górniczej, Polonia – din 19 decembrie 2011
  • Mineral Wells, Texas, USA – din 31 noiembrie 2005
  • De Friese Meren, Olanda – din 18 decembrie 1995
  • Sopron, Ungaria – din 25 octombrie 1993
  • Glogow, Polonia, din 23 octombrie 1992
  • Cricova, Republica Moldova, din 1 decembrie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *