Muzeul Municipal Medias: Randuiala saseasca, expozitie itineranta a Muzeului ASTRA

Itinerata  in mai multe muzee din tara, in perioada anilor 2013 – 2019, la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau,  Muzeul Regiunii Portilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova si prezentata anul acesta in cadrul evenimentului MuseumFest la Muzeul Judetean Buzau, Randuiala saseasca  poposeste acum la Muzeul Municipal Medias. Expozitia recompune ca intr-un puzzle, spiritul de ordine si randuiala, considerate specifice comunitatilor sasesti din sudul Transilvaniei. Randuiala saseasca  contine peste 40 de piese de patrimoniu cultural din colectiile Muzeului ASTRA si cele ale Muzeului Municipal din Medias.

,,Randuiala ca la sasi este o imagine ce a marcat peste veacuri memoria vizuala si afectiva, transformandu-se astazi intr-un cliseu imagologic.  Expozitia Randuiala saseasca reflecta o imagine a comunitatii sasesti de odinioara create prin regulile ce le ordonau atat viata privata cat si pe cea ecleziastica. In prim-plan este evidentiat ansamblul arhitecturii tipice satului sasesc, cu biserica, scoala si casa parohiala care dominau asezarea,  cu gospodariile ordonate de-a lungul drumurilor.  Spiritul de ordine al comunitatilor sasesti din sudul Transilvaniei devine vizibil pentru ceilalti prin randuiala mersului la biserica, purtatul straielor de sarbatoare, ordinea ocuparii locurilor in biserica, prin randuiala obiceiurilor familiare si calendaristice, prin randuiala bucatilor de slanina din Turnul Slaninilor, dar si prin randuiala broderiilor si a mobilierului pictat din camera cea buna. Randuiala din interiorul comunitatilor a fost reglementata prin Vecinatati conduse de un Tata de Vecinatate care se ocupa de organizarea si de ajutorarea membrilor.”, a declarat Simona Malearov, muzeograf Muzeul ASTRA.

Printre bunurile culturale selectate spre a fi expuse se numara piese de port popular, textile de interior precum si piese de mobilier pictat. Expozitia este completata prin imagini sugestive selectate din arhiva Muzeului ASTRA si prin texte bilingve. Randuiala saseasca va fi deschisa publicului in perioada 7 iunie – 4 octombrie 2019 la sediul Muzeului Municipal Medias, Str. Mihai Viteazu, nr. 46.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *