Remember: Mediasul si aderarea sasilor la Regatul Romaniei

Maine se implinesc 100 de ani de la aderarea sasilor la Romania Mare. In data de 8 ianuarie 1919, la Medias s-au intrunit Comitetul Sasesc Largit si Consiliul National German – Saxon, care in urma unei sedinte comune au proclamat unirea poporului sas din Transilvania cu Regatul Romaniei.  Intalnirea a avut loc in sala festiva a Liceului “Stephan Ludwig Roth”.

“Primii sasi care au hotarat aderarea la Regatul Romaniei au fost cei de la Bucuresti, unde traiau peste 8000 de sasi. 500 de reprezetanti ai lor au hotarat la 9 Decembrie 1918 aderarea la Romania, constienti fiind, dupa cum au declarat, ca nu au mandatul de a vorbi in numele tuturor sasilor. La fel germanii din Bucovina declarasera aderarea deja in 26 noiembrie 1918.

Sa ne indreptam privirile spre Medias in data de 8 ianuarie 1919: 138 de reprezentanti ai sasilor se aduna in aula gimnaziului, nu demult construit de catre arhitectul sighisoarean Friederich Balthes. O poza de epoca (la inaugurarea cladirii in 1912) ne arata locul unde s-a discutat si hotarat declaratia de la Medias.

Rezolutia a fost prezentata Consiliului Dirigent in 10 ianuarie si regelui Ferdinand I in cadrul unei audiente festive in 30 ianuarie. ”, scrie Hansotto Drotloff, in brosura “Mediasul si Unirea cea Mare”.

In zilele urmatoare se va desfasura o manifestare dedicata acestui eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *