Sibiu 100. Centenarul Romaniei Mari

Centenarul Marii Uniri de la 1918 este sarbatorit azi la Sibiu printr-un eveniment de amploare, care va avea loc in Piata Mare. Primaria Municipiului Sibiu, cu sprijinul Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescuʺ – partener strategic, Continental Automotive Systems – partener principal si al Casei de Cultura a Municipiului Sibiu – producator, organizeaza evenimentul „Sibiu 100. Centenarul Romaniei Mari” cu scopul de a reitera importanta Marii Unirii in istoria noastra recenta si pentru a readuce in atentia comunitatii rolul important al Sibiului in infaptuirea acestui act istoric, dar si in zilele de dupa Unire cand in orasul nostru a functionat Guvernul provizoriu al provinciei.

Sibiul marcheaza anul Centenarului printr-un eveniment care evoca istoria bogata, cultura si traditia acestor locuri. Programul evenimentului va incepe cu reconstituirea vizitei generalului francez Henri Berthelot la Sibiu, mai exact cu o parada militara de amploare la care vor participa aproximativ 300 de cadeti ai Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescuʺ imbracati in uniforme ale armatei romane si franceze din perioada Primului Razboi Mondial.

Uniformele vor fi croite pastrand autenticitatea detaliilor si a aspectului general al uniformelor de la acea vreme. Paradei militare i se vor alatura si reprezentanti ai comunitatilor locale din imprejurimile Sibiului, care vor defila in port popular, unii insotiti de care impodobite, asa cum se observa si in fotografiile vremii. Participantii vor marsalui pe traseul str. Ocnei – Piata Mica – Piata Mare – strada Mitropoliei – strada Tribunei – strada Nicolae Balcescu si se vor intoarce in Piata Mare, locul in care, de-a lungul istoriei, au avut loc cele mai importante evenimente din viata orasului.

„Vom reconstitui simbolic parada care a emotionat sibienii acum 100 de ani, imediat dupa Marea Unire si pentru aceasta vom recrea cu atentie inclusiv detaliile vestimentare ale participantilor la aceasta. Primaria Sibiu finanteaza confectionarea a 300 de costume pentru acest eveniment, documentarea pentru conformitatea cu uniformele militare din acea vreme fiind o prioritate pentru echipa proiectului”, spune  Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Cu o bogata experienta in lumea teatrului, regizorul Radu Nica semneaza regia artistica a evenimentului, aducand publicului o perspectiva proaspata si cat mai fidela asupra istoriei noastre:

„Venirea generalului Berthelot la Sibiu a fost un moment de maxima bucurie si emotie pentru toti romanii ardeleni. Acest personaj care a iubit cu patima romanii si Romania, in ciuda faptului ca a fost izgonit din tara prin punerea in aplicare a Tratatului de la Buftea-Bucuresti, a contribuit imens la dezideratul Romaniei Mari. El a fost cel care a reorganizat si echipat armata romana in anul 1917, ea reusind astfel sa pastreze macar o parte a pamantului romanesc in Moldova, si tot lui se datoreaza faptul ca Romania a participat la tratatele de pace in calitate de tara invingatoare, Berthelot fiind cel care l-a convins pe regele Ferdinand sa reintre in razboi cu doar o zi inainte de incheierea Pacii. De asemenea, el a facut un turneu de popularizare a ideii Romaniei Mari in Transilvania si Banat pe traseul Timisoara – Arad – Satu Mare – Baia Mare – Cluj – Sibiu – Brasov intr-o perioada foarte tulbure, riscandu-si astfel viata: e cunoscut faptul ca la Arad de pilda, cu ocazia sosirii lui in oras, a avut loc un incident armat in care bande inarmate au omorat circa 40 de romani.

La Sibiu, in 1 ianuarie 1919, erau masate trupe ale diviziei 2 vanatori si 7 infanterie sub comanda generalului Traian Mosoiu. O buna parte din efectivul acestor trupe a defilat in onoarea generalului Berthelot in Piata Mare din Sibiu. Populatia Sibiului l-a intampinat entuziast pe general, asezand covoarele in geamurile caselor in semn de sarbatoare, iar directorul de atunci al Astrei, Andrei Barseanu, a reusit sa adune la Sibiu un numar impresionant de comunitati din imprejurimi – peste 70, din parada facand parte nu mai putin de 10000 de persoane, populatia orasului dubland acest numar in calitate de public. Printre oficialitatile prezente au fost membri ai Consiliului Dirigent in frunte cu Iuliu Maniu, dar si generali ilustri ai armatei romane precum Mardarescu, Brosteanu si Dabija, dar si generalul Boieru, fost feldmaresal in armata austro-ungara s.a.”, explica Radu Nica, regizorul evenimentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *