Gina Stef a castigat locul trei la concursul “De la RAW la GLAM”

Fotografa Gina Stef a castigat locul trei la concursul “De la RAW la GLAM” organizat in cadrul Festivalului International de Arte Vizuale “Vama Sub Lumini de Oscar”, 19-26 august 2018, editia a IX-a.

Am rugat-o pe Gina sa-mi spuna cum a decurs participarea la festival si detalii despre concurs. 

“De mult timp imi doream sa ajung la festivalul Vama Sub Lumini de Oscar, am auzit si vazut numai lucruri bune despre nebuniile fotografice care se intampla acolo. Pana acum am avut tot felul de alte obligatii si nu am putut ajunge.

Anul acesta parca s-au aliniat planetele si am hotarat, impreuna cu sotul, sa mergem intr-o mica vacanta in Vama Veche. Obiectivul principal era, evident, participarea la festival, insa nu ne-am dat inapoi de la o baie mica sau de la un party.

Intregul festival a fost o mare ocazie de a invata ceva nou de la alti fotografi ingeniosi, de a cunoaste si pastra legatura cu alti participanti, de a experimenta Vama Veche prin lentila aparatului si, mai ales, de a ne provoca noi pe noi sa gasim cadre interesante intr-o lume in miscare. In fiecare zi a fost propusa cate o tema de fotografiat, la cursurile matinale ale lectorilor, apoi mergeam sa fotografiem, iar seara se discutau fotografiile facute si se premiau castigatorii.

Fiind foarte pasionata de Photoshop, tare m-am bucurat cand a inceput cursul lui Ioan Braghesiu de la GlamArt Media Studio. Ne-a pus la dispozitie diferite unelte pentru a ne usura munca in editare, ne-a impartasit o multime de sfaturi de editare si exportare si, mai ales, ne-a dovedit ca e un om minunat, cu principii solide in ceea ce priveste fotografia si editarea. Provocarea a fost sa editam un portret facut in Vama Veche folosind tehnicile predate la curs.

Cum nu aveam un portret care s-ar potrivi pe cerinte, am pornit in cautarea portretului dorit: trebuia sa fie o fata, fara ochelari, care sa aiba unele mici defecte (astfel incat sa fie vizibila editarea), fotografia trebuia sa reflecte mediul in care era, lumina nu trebuia sa fie una plata. Aveam doua ore la dispozitie pentru a gasi fotografia potrivita, pana cand trebuia sa merg la practica de editare.

Am plecat la plimbare, prin soarele puternic (cea mai nepotrivita lumina pentru fotografii), cautand o persoana care ar putea spune o poveste interesanta. Am gasit o artista care facea bratari si coliere de mana, cu pietre si margele. Am rugat-o sa ma lase sa ii fac cateva poze, iar ea a fost foarte cooperanta. Eram tare multumita ca aveam cateva cadre bune, insa m-am mai plimbat prin Vama, sa vad daca mai gasesc vreo persoana care ar putea spune o poveste. Fara succes, insa.

Am revenit la “La Frontiera”, spatiul destinat cursurilor si practicii din cadrul festivalului. La etaj, am pornit laptopul, am imprumutat o tableta grafica si am urmat indicatiile de editare ale lui Ioan Braghesiu. Timpul fiind scurt (o ora pentru sase persoane), a ramas sa editez in continuare, pana la ora la care trebuia sa predau fotografia Before & After. Am imprumutat tableta grafica Wacom si ne-am stabilit intr-un barulet tare dragut, cu muzica blues si bere rece. Acolo cred ca am mai petrecut vreo ora jumatate editand fotografia.

Abia am asteptat momentul premierii, fiind ferm convinsa ca o sa castig. Daca nu locul I, i-am zis sotului, macar locul III. Un numar de 22 de persoane au depus fotografii pentru jurizare. A inceput vizualizarea fotografiilor, unele cu editari mai vizibile, altele cu editari minimale, insa toate apreciate de Ioan Braghesiu pentru ca s-au folosit tehnicile predate de el de a recupera detalii din fotografia bruta si de a da viata fotografiei. S-a ajuns si la a mea, aceasta fiind criticata pentru ca nu se vede atat de bine ce face fata din imagine (pe buna dreptate), insa apreciata pentru calitatea editarii. Si… a fost aleasa pentru premiul al treilea! Yuhuuu!

Fotografia de pe locul al doilea a presupus foarte multa editare, din moment ce autorul a adaugat in imaginea sa Casa Poporului in mare, iar fotografia care a castigat premiul cel mare a reprezentat un portret foarte frumos, cu o domnisoara draguta pe bordura celei mai circulate strazi din din Vama Veche.

M-am bucurat tare mult ca ambitia mea a adus un rezultat atat de bun, dar mai ales m-am bucurat ca am avut norocul sa particip la un festival atat de minunat!”, spune Gina Stef.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *