Ligia Pop colectioneaza straie romanesti vechi

De mai bine de zece ani, medieseanca Ligia Pop aduna straie romanesti. Chiar daca medieseanca este cunoscuta datorita preocuparilor sale referitoare la gatitul raw-vegan si organizarea targului Raw Generation, Ligia detine si o colectie importanta de  vechi straie romanesti vechi, dar in stare buna.

Prima ie i-a fost daruita de bunica ei. “In 1994, pe cand aveam 15 ani, am fost prima data atrasa irezistibil fata de ia romaneasca. Pe atunci, bunica mea mi-a daruit o ie micuta, la care lucrase ea in copilaria ei. Mi se parea de vis, cusuta pe o panza fina de casa, intr-o culoare vie, un verde deschis. Cusaturile erau atat de mici si delicate, ca nu puteai sa-ti iei ochii de la ele. O am si acum si o pretuiesc ca pe o comoara.

Am purtat-o in liceu, chiar daca imi era mica si pe atunci. Nu ma interesa parerea altora, atata timp cat mie imi placea, dar am ramas uimita de reactia pozitiva a colegelor. Timp de doi ani de zile, toate fetele din clasa si-au intors casa pe dos pentru a gasi straie uitate de-ale mamelor sau bunicilor lor. Era minunat, fiindca nu ma asteptasem ca aparitiile mele cu cateva ii, catrinte purtate peste blugi, vestute de postav cusute cu matase, puteau sa influenteze atat de mult moda din clasa mea”, povesteste Ligia.

Pasiunea pentru hainele stravechi romanesti i-a revenit cand era la mii de kilometri de Romania, tocmai in Statele Unite ale Americii. “In 2004, plecand in America, am redescoperit pasiunea pentru vechea Romanie si pentru portul ei, si cand vedeam o ie romaneasca, sufletul imi crestea de bucurie si ma apuca dorul de casa. In 2007 am inceput sa-mi adun straie romanesti din diverse parti ale tarii si, in 2009, am facut un tur al manastirilor din Bucovina si am descoperit portul popular bucovinean, de care m-am indragostit. Ma fascinau margelutele cusute pe ia romaneasca si mi se parereau cele mai de pret comori. Pana atunci nu vazusem asa ceva si atunci m-am intors acasa cu o colectie frumusica de ii, camasi, poale, fote, cojocele brodate si braie impodobite cu margelute si modele viu colorate”, adauga Ligia.

Momentan, are in colectie 50 de costume mai de peste tot din tara, iar o parte din colectie  poate fi vizualizata pe pagina Straie Alese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *