Teracota Medias pregateste o expozitie dedicata Centenarului Marii Uniri

Teracota Medias pregateste o expozitie dedicata Centenarului Marii Uniri. Compania a postat deja pe retelele de socializare cateva fotografii cu viitoarele exponate.

“In curand o sa povestim despre 100 de ani de Romania, intr-o expozitie de ceramica de la o manufactura care se incapataneaza sa existe de mai bine de 100 de ani”, anunta reprezentantii fabricii mediesene.

Fabrica de teracota din Medias a fost infiintata in anul 1906 si avea 25 de muncitori. De la inceputuri, fabrica a fost cu capital integral privat, avand ca patron un cetatean roman de origine germana, pe nume Gref Iulius. El a vandut-o apoi, in anul 1938, unui cetatean roman, Ioan Rusu. De la acesta, fabrica a trecut in proprietatea statului, prin nationalizare, fiind parte componenta a Cema Sibiu. In anul 1998, a trecut din nou in proprietate privata ca S.C. Prod NM S.R.L., avand ca obiect principal de activitate producerea si comercializarea cahlelor din teracota presate (tiparite, fasonate) manual pentru sobe si seminee.

Acum, dupa 110 ani, fabrica se intoarce din nou in propietatea unui cetatean roman de origine germana, dl. Draser Uwe, un tanar intreprinzator de succes, dornic sa dezvolte acest mestesug de mult uitat. Ca parte din grupul SN DECO, societatea Teracota Medias va continua acelasi procedeu manual de presare a cahlelor, mentinand reteta originala utilizata inca de la infiintarea fabricii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *