Steagul Mediasului, la Shumen (Bulgaria)

Asociatia Ordinul Cavalerilor de Medias este singura trupa din Romania care a participat la Festivalul International de reconstituire istorica “Onoare si Glorie”, organizat intre 22-24 septembrie a.c. in municipiul Shumen, impreuna cu Miscarea Nationala “Traditia”.

La eveniment au participat oameni pasionati de istorie, atat din Bulgaria, cat si din Europa care, prin demonstratii tipice culturii Evului Mediu, au dus vizitatorii festivalului in trecut, aratandu-le cum se traia in perioada respectiva.

Locul si momentul festivalului nu a fost alese intamplator. In 1444, zidurile Cetatii Shumen au gazduit o etapa importanta a Bataliei Natiunilor, si anume cucerirea cetatii Shumen de care Fortele Unite ale Europei, conduse de regele polon-ungar Vladislav al III–lea Yagello si de comandantul transilvanean Ioan de Hunedoara. In timpul bataliei, care a durat cateva zile intregi, cetatea se afla sub dominatie otomana. Considerand ca otomanii nu au avut nici cea mai mica intentie de a se preda inamicilor, au fost ucisi in timpul cuceririi cetatii.

Acest moment comun al istoriei noastre a fost reconstituit de cateva ori si in anii trecuti, de catre organizatia de reenactment ”Onoare si Glorie”, cu ajutorul participarii grupurilor de reenactment din Ungaria, Polonia, Bulgaria si Republica Ceha. Organizatorii de anul acesta au vrut sa duca evenimentul la un nivel mai inalt.

Ideea principala a acestui festival este de a onora luptatorii bataliei, curajul si eroismul natiunilor care au participat la lupta, indiferent de disputele ce au avut loc intre ei in trecut. De aceea, s-au bazat pe participarea activa a grupurilor de reconstituire istorica a militiilor civile din tarile care au fost prezente la aceasta batalie: Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Croatia, Germania, Lituania, Ucraina, Romania si Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *