La multi ani, Medias 750!

Azi se implinesc 750 de ani de la prima atestare documentara a Mediasului. Prima mentiune a localitatii de pe Tarnava Mare a fost facuta intr-un document datat 3 iunie 1267, prin care Stefan, regele tanar al Ungariei, ducele Transilvaniei, pentru a rasplati „credinta si slujbele lui Nicolae, fiul lui Jula, omul nostru credincios”, ii inapoiaza acestuia mosiile bunicului sau, Jula cel Mare. Mai jos ai o fotografie cu documentul oficial, care se afla in arhivele de la Budapesta, si o traducere a textului.

“˂1267˃ Iunie 3, Kö

Stefan, din mila lui Dumnezeu, regele tanar al Ungariei, ducele Transilvaniei credinciosilor sai din capitlul Alba Transilvaniei mantuire si milostivire.Deoarece, vrand sa rasplatim credinta si slujbele lui Nicolae, fiul lui Jula, omul nostru credincios, am hotarat sa’i inapoiem si sa’i redam, din deplina noastra milostivire, mosiile bunicului sau, Jula cel Mare, aflatoare in partile Transilvaniei, anume pe cele numite Jula, Medias (Mediesy), Micasasa (Mykazaza), Cloasterf (praedium Nicolai) si Dupusul (Thobiasfolua), impreuna cu toate folosintele si cele ce tin de ele, pe care le’a stapanit sus-zisul bunic prin drept de mostenire. Poruncim credintei voastre sa trimiteti un martor iubitului si credinciosului nostru Nicolae, voievodul Transilvaniei, comite de Solnoc, sau omului sau, in fata caruia acesta sa mearga la sus-zisele pamanturi si mosii, pentru a’l introduce pe sus-numitul in stapanirea lor, fara a vatama dreptul altuia.Iar de s’ar afla unii impotrivitori, sa’i chemati in fata noastra la sorocul cuvenit.

Dat la manastirea Kö, in vinerea inaintea Rusaliilor.”

”Documente privind Istoria Romaniei. Veacul XIII. C. Transilvania, vol. II (1251-1300), pag. 97-98 (Ed. Academiei, Bucuresti, 1952).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *