Pictura murala Saddo, in Maroc

Medieseanul Raul Oprea, cunoscut in lumea artistica sub numele de Saddo, a participat la finele lunii trecute la Jidar – Toiles De Rue festival, in Maroc. Cu aceasta ocazie, Saddo si-a adaugat in palmares o pictura murala in Rabat. Dupa intoarcerea in tara, l-am intrebat pe artistul mediesean cateva lucruri despre participarea la acest eveniment international.

Cum ai ajuns sa participi?

Am fost recomandat de prietenul meu Fikos, din Grecia, pe care l-am cunoscut anul trecut la Bukruk 2016, un festival de murale in Bangkok, Thailanda. Dupa-aceea l-am invitat si eu la un festival de murale in Sibiu. El m-a recomandat pentru Jidar, organizatorilor le-a placut ce fac si m-au invitat.

Ti-ai ales singur tema?

Nu am avut o tema clara, am facut un pic de research vizual, cu chestii specifice Marocului, am facut vreo cinci schite si, pana la urma, am ales-o pe aceasta. Dar oricum lucrarile mele sunt deja destul de influentate de arta islamica, orientala, indiana, de miniaturi persane, asa ca nu a fost un prea mare stretch din partea mea. Am incercat sa combin influente si elemente islamice cu chestii mai design, cu elemente de pop culture, etc. si sa fac ceva putin mai atipic pentru mine, fara detalii, cu culori plate, cu influenta Matisse. Am mai lucrat asa impreuna cu Pren, si mi-a placut si experienta, si rezultatul.

Ce te-a impresionat ?

Ce m-a impresionat unde? In Rabat? Arhitectura islamica veche, zidurile cetatii, orasul vechi, faptul ca orasul are si un rau, si ocean, mi se pare ca un oras care are si rau ,si mare sau ocean e foarte tare. Vegetatia e foarte nice, parcurile, felul in care sunt concepute si ingrijite. Si in general, feelingul orasului, cu trafic, claxoane, chemarea la rugaciune a imamului, covoare, suc de bambus, palmieri, caldura, agitatie, multe, multe murale, multe sucuri de tot felul de combo-uri de fructe, sandwichuri cu vinete si ardei copti, tot felul de povesti si istorii interesante, etc.

Care este urmatoarea participare?

Urmatoarea participare la un festival de murale, nu stiu deocamdata, dar momentan pictez un mural la o agentie de publicitate in Hamburg, dupa asta o sa pictez un restaurant deschis de niste prieteni din Viena, si in Bucuresti planuiesc niste murale, care deocamdata nu sunt sigure. Si poate o sa ajung si la Sibiu, daca mai am energie, la festivalul de murale.

Niciun comentariu


  1. Ar fi deosebit de onorant, chiar fără un festival specific, realizarea în Mediaș, acum la 750 de ani de atestare documentară, a unei picturi murale care ar îmbogăți cu o altfel de frumusețe orașul nostru. De ce localități celebre din alte țări se pot mțndri cu asemenea lucrări și Mediașul nu. Eu, domnule Oprea, în loc de Sibiu, care are atâtea oportunități, aș alege Mediașul, urbea dvs. natală. Nu vreau să fiu răutăcios, dar s-ar putea ca banii să fie o problemă sau poate sprijinul autorităților locale?.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *