Maine suna sirenele la Medias

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a anuntat ca maine, 20 aprilie a.c., intre orele 10.00 – 12.00, va avea loc un exercitiu pentru testarea si verificarea unor echipamente din componenta sistemului de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de protectie civila in localitatea Medias.

In cadrul exercitiului vor fi verificate si fluxurile de transmitere a mesajelor de instiintare catre populatie si autoritati. In municipiul Medias exista 8 sirene electronice si 4 sirene electrice iar la nivel national exista peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate in cazul unor dezastre sau alte situatii de protectie civila, modul de actionare a acestora fiind realizat local sau centralizat din dispecerate.

IGSU le recomanda mediesenilor sa ramana calmi si sa urmareasca informarile inspectoratelor pentru situatii de urgenta. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma „Exercitiu“.

Sirenele vor suna joi, 20 aprilie, in zece judete Alba, Harghita, Bihor, Bistrita -Nasaud, Cluj, Covasna, Maramures, Mures, Satu Mare, Salaj si Sibiu

Instiintarea, avertizarea, pre-alarmarea si alarmarea se realizeaza in scopul dispunerii masurilor de protectie a populatiei si bunurilor materiale, precum si pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des intalnite situatii in care este alarmata populatia, prin intermediul sirenelor electrice si electronice, au loc pe timpul inundatiilor, cand este semnalata iminenta producerii unor viituri care sa puna in pericol viata persoanelor.

De asemenea, sistemul de instiintare-alarmare este utilizat in cazul producerii unor accidente tehnologice in care sunt implicate substante periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau caderii obiectelor din atmosfera. Aceasta metoda destinata protectiei populatiei civile poate fi utilizata si pe timpul conflictelor armate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *