Rezervatia “Stejarilor multiseculari de la Breite”

Proverbul “A nu vedea padurea din cauza copacilor” vine ca o manusa pentru materialul de azi. La doar cateva minute de mers cu masina, mediesenii se pot bucura de un parc unic in SE-ul Europei, dar care, din cauza proastei promovari, probabil nu a devenit un punct de atractie pentru locuitorii municipiului de pe Tarnava Mare.

La rezervatia “Stejarilor multiseculari de la Breite” se ajunge cu masina pe DN14, directia spre Sighisoara, de pe Hula Danes se face la dreapta,  pe un drum forestier, apoi se ajunge in maximum 10 minute pe platou.

Rezervatia, care ascunde cativa dintre cei mai batrani arbori de pe teritoriul Romaniei, are o suprafata de 133 de hectare si este inconjurata de o padure cu peste 450 de stejari si goruni, unii dintre ei avand varsta de peste 800 de ani. Unii dintre arbori au circumferinta de pana la 6 metri si se inalta pana la 30 de metri. Din pacate, peste 80% din stejarii rezervatiei prezinta urme de ardere. 

La capatul platoului, iti recomand sa faci dreapta si sa intri in padure, pentru a vedea “Cimitirul Stejarilor Seculari “ – zona in care stejarii batrani, odinioara aflati in spatiu deschis, au murit in picioare. Prezenta lor dovedeste ca intinderea platoului Breite era in trecut mai mare. Cateva imagini ai in inregistrarea de mai  jos.

Daca mergeti in grupuri mari, este bine sa aveti si o minge cu voi, pentru ca pe platou este amenajat si un teren de fotbal si locuri pentru gratar. Zona este foarte potrivita si pentru plimbarile cu biciclete MBT, dar este indicat sa ai la tine si un spray cu piper, in caz ca te intalnesti cu cainii de la stana din apropiere.

Niciun comentariu


  1. Foarte frumos și mereu interesante informațiile tale. Este binevenită invitația aceasta reînnoită. Mulți știu despre acest loc, dar cei mai mulți îl ignoră. Oricând merită revăzut.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *