Expozitie de Icoane – Niculae Tolea

Galeria Municipala de Arta va gazdui, incepand cu data de 10 aprilie a.c., o expozitie personala de icoane pe lemn si sticla apartinand artistului plastic si pictorului bisericesc Niculae Tolea. Simezele galeriei vor gazdui aproximativ 50 de lucrari, majoritatea executate pe lemn, avand ca tematica, in principal, scenele biblice legate de Sarbatoarea Invierii Domnului si momentele premergatoare Invierii.

Realizate dupa vechile canoane ale picturii bisericesti ortodoxe, icoanele lui Niculae Tolea impresioneaza prin abundenta si minutiozitatea detaliilor, registrul cromatic, dar si expresivitatea si gestica personajelor biblice reprezentate.

Vernisajul expozitiei va avea loc luni, 10 aprilie 2017, de la ora 17.30, la Galeria municipala de Arta din Piata Regele Ferdinand I, nr.1 (curtea Bibliotecii Municipale ,,St.L.Roth” Medias). Expozitia de icoane a pictorului Niculae Tolea va fi deschisa pana in data de 5 mai, de luni pana vineri, in intervalul orar 8.00 – 16.

Desi debutul expozitional al artistului plastic Niculae Tolea a fost unul relativ recent, activitatea sa de pictor profesionist specializat in pictura si restaurare de biserici ortodoxe este una indelungata si extrem de prodigioasa, ce se intinde pe parcursul a aproape 40 de ani. Incepand cu debutul sau in anul 1981, ca proaspat absolvent al Scolii de Pictura Bisericeasca a Institutului Teologic din Bucuresti, unde a studiat cu nume sonore ale teologiei si picturii religioase ortodoxe, precum Parintele Galeriu, profesorul Costin Ioanid si, mai ales, renumitul pictor si restaurator de biserici Iosif Keber (care, de altfel, i-a calauzit primii pasi in activitatea sa artistica), Niculae Tolea are, in acest moment, un palmares impresionat, de peste 60 de biserici pictate si restaurate, in intreaga tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *