Remember: Dubla aniversare Lám Béla

Azi, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, m-am gandit sa aduc in atentia mediesenilor doua aniversari care il au in prim plan pe Lám Béla. In acest an se implinesc 125 de ani de la nasterea scriitorului maghiar Lám Béla. Omul de cultura s-a nascut la Medias, in data de 17 februarie 1892 si a decedat la Cluj-Napoca, in 29 august 1973.

Medieseanul si-a facut studiile la Cluj-Napoca, unde a absolvit liceul (1909), dupa care a urmat Universitatea Tehnică din Budapesta, specialitatea inginerie mecanica (1913). Lám Béla a participat la Primul Razboi Mondial. A fost capturat si a petrecut sase ani in Siberia (1914-1920), unde si-a cunoscut viitoarea sotie. Cea mai cunoscuta carte a medieseanului este romanul autobiografic “A körön kívül”, de la aparitia caruia anul acesta se implinesc 50 de ani.

Inaintea publicarii romanului autobiografic, medieseanul a colaborat, in perioada 1956–1961, la trei carti tehnice, avand ca subiect diferite unelte si masini agricole. Activitatea literara a scriitorului este mentionata si in “Enciclopedia literara a Maghiarilor din Romania”, lucrare in patru volume, lansata in perioada 1981–2002, de catre Editura Kriterion (București) și Societatea Muzeului Ardelean (Cluj-Napoca).

Hantz Lám Irén, fiica medieseanului, care implineste 80 de ani in 2017, a publicat, in anul 2005, volumul de corespondenta “Lám Béla levelezése Áprily Lajossal, Mannsberg Arvéddal, Olosz Lajossal, Reményik Sándorral”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *