Foto document: General SS si tancuri germane la Biertan

Prin intermediul Primariei Biertan si a lui Udo Weber, va aduc azi in atentie cateva fotografii din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, care prezinta stationarea tancurilor germane in localitatea sibiana. Fotografiile au fost realizate in perioada decembrie 1940 , vara anului 1941.

Conform colonelului in rezerva, Dumitru Stavarache, Divizia 2 tancuri „Das Reich” a fost condusa de un general-colonel, nascut in Biertan. Gruppenfuhrerul SS (general-colonel) Artur Martin Phleps (29 noiembrie 1881, Biertan, Sibiu – 21 septembrie 1944, langa Arad) a fost ofiter in armata imperiala si regala austro-ungara, apoi instructor la Academia Militara Regala a Romaniei. Ulterior, a devenit general-locotenent, comandant al trupelor de vanatori de munte ale Regatului Romaniei.

In 1941, Artur Phleps paraseste armata romana pentru a se inrola in fortele germane. Devine membru al Waffen SS, fiind comandantul Diviziei 7 SS Prinz Eugen, formata din voluntari Volksdeutsche din Serbia, Bulgaria, Croatia si Romania si al Corpului 5 SS Vanatori de munte (nou format). Divizia aflata sub comanda sa este acuzata de crime de razboi in Serbia in razboiul anti-partizani pe care l-a dus.

In septembrie 1944, este trimis in vestul Romaniei pentru a evalua situatia retragerii fortelor armate germane din Romania in urma iesirii Romaniei din alianta cu Germania. Este capturat de armata sovietica la 21 septembrie 1944 la Simand, langa Arad, si este executat. Este decorat cu Crucea de Fier in rang de cavaler.

Niciun comentariu


  1. Din nou, Bravo Mircea! Se adună, se adună informații inedite pentru un proiect interesant și valoros. perseverență, perseverență. Am și eu două imagini care pot completa puțin tema.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *