Guest post: O inima mare a incetat sa bata!

In data de 10 februarie 2017 dupa o scurta perioada de boala, a incetat din viata Inge Jekeli. Din prima zi la catedra – acum mai bine de 60 de ani – a predat la generatii intregi de elevi in domeniul chimie si biologie, mai tarziu si in noua materie „Istoria si traditiile minoritatii germane“.

Viata si personalitatea lui Inge Jekeli au reflectat insa mult dincolo de insusirea de cunoastere. A fost o diriginta exemplara, hranind elevii ei cu o bogatie de cultura si cu simtul cinstei. Inge Jekeli si-a pastrat verticalitatea in fata regimului comunist dinainte de 1989, dar si puterea de speranta si incredere, in pofida emigrarii sasilor de dupa 1990. Ea a ramas in tara, in orasul ei natal, infruntand noi si noi provocari. Prima dintre ele, de dupa 1990, ar fi faptul ca s-a reintors la catedra, dupa ce intrase deja la pensie. A contribuit crucial la dezvoltarea Scolii Gimnaziale “Hermann Oberth” ca o scoala de centru (si pentru copiii din imprejurimi). Ei ii datoram, deci, faptul ca pana astazi profitam in Medias de o scoala cu predare in limba germana! A fost directoare mai multi ani a acestei institutii de invatamant, ocupandu-se, in acelasi timp, cu multa energie si de extinderea acesteia, cu inca patru clase moderne in mansarda cladirii.

Meritele ei au fost onorate in repetate randuri, printre acestea numarandu-se distinctia de profesor emerit 1963, Crucea de Merit a Republicii Federale Germania 1997, Cetatean de Onoare al orasului Medias 1999, Medalia Honterus a Forumului German din Transilvania 2002 si, in sfarsit, Medalia ”Stephan Ludwig Roth” in anul 2013, la intalnirea Sasilor Medieseni din Dinkelsbühl.

Angajamentul complex al lui Inge Jekeli se alimenta din faptul ca simtea mereu ca este nevoie de ea. Intr-un interviu acordat acum 15 ani, spunea: “Faptul ca ceea ce fac este util imi da curaj si energie sa continui sa fac ziua urmatoare, saptamana urmatoare, anul urmator. Nu zac aici potrivit mottoului: “Las, ca toate trec…“, ci eu intr-adevar traiesc aici! Pentru mine, toate dificultatile sunt o provocare cu care ma confrunt. In orice perioada de criza piere ceea ce este vechi si creste ceva nou. A ajuta insa ceea ce e nou sa razbata daruieste un sens profund vietii mele”. Acestui “credo” Inge Jekeli i-a ramas fidela pana la capat.

Cu adanca durere in suflet, dar si cu o mare recunostinta pentru tot binele pe care l-am trait cu totii prin viata ei bogata, ne luam ramas bun de la acest om deosebit, care si-a gasit implinirea in slujba neobosita pentru fiecare in parte si pentru comunitate.

Joi, in data de 16 februarie 2017, la orele 13, o vom calauzi la locul de odihna in Cimitirul Evanghelic din Medias cu onorurile noastre si rugaciunile catre Tatal Ceresc, care s-o primeasca in Imparatia Sa, iar pe noi toti sa ne intareasca in credinta si sa ne mangaie dupa mare mila Sa!

                                                                                                                                 Biserica Evanghelica C.A. Medias

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *