A murit regizorul Radu Gabrea

Unul dintre cei mai apreciati regizori romani, Radu Bartholomeu Gabrea s-a stins azi din viata la 79 de ani.

Regizorul Radu Gabrea s-a nascut la 20 iunie 1937, la Bucuresti. A absolvit Institutul de Constructii Bucuresti (1960) si Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (1968). A semnat filme precum “Dincolo de nisipuri” (1974), “Nu te teme, Iacob!” (1982), “Calatoria lui Gruber” (2009), “Manusi Rosii (2010), “O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2013).

Regretatul regizor s-a îndragostit de Medias in timpul filmarilor pentru pelicula sa “Cocosul decapitat” si a initiat proiectul unui festival de film care a devenit realitate cu sprijinul municipalitatii si al unor sponsori importanti.

Radu Gabrea a initiat proiectul MEDIAS CENTRAL EUROPEAN FILM FESTIVAL “7+1” (MECEFF “7+1”), un festival consacrat cinematografiilor tarilor invecinate Romaniei, din perimetrul Europei Centrale, prin care se fac cunoscute aceste cinematografii atat istoric cat si in prezentul lor, introducand noul film romanesc intr-un context special, atat tematic cat si de vecinatate geografica, acela al unor cinematografii de mare traditie si producatoare de creatori de film de incontestabil prestigiu ca Milos Forman, Jiri Menzel, Jaromil Jies, Andrzej Wajda, Jerzy Kawalerowicz, Andrei Munk, Istvan Szabo, etc.

Afisul unei retrospective Radu Gabrea organizata la New York. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *