Aniversari 2017: Domeniul industriei gazeifere

Domnul inginer Liviu Pintican Juga mi-a semnalat cateva aniversari din acest an, in domeniul industriei gazeifere.

 •  445 de ani de la prima mentionare scrisa despre prezenta gazului metan in zona noastra (probabil Bazna), facuta in anul 1672 de catre poetul sibian Valentin Frank von Frankenstein.
 • 70 de ani de la finalizarea, in anul 1947, a conductei de transport gaze naturale Botorca – Bucuresti, in lungime de 295 km si diametre cuprinse intre 10″ si 20″.
 • 65 de ani de la semnarea, in anul 1952, a conventiei intre Guvernele Romaniei si Ungariei, prin care s-a convenit livrarea de gaze naturale romanesti in Ungaria printr-o conducta de interconectare de 10″, construita la vest de Satu Mare, Astfel, in premiera, s-a realizat primul export de gaze naturale din Europa.
 • 60 de ani de la inceperea, in anul 1957, a lucrarilor de amenajare la Ilimbav, in judetul Sibiu, a primului depozit de inmagazinare subterana a gazelor naturale din Europa.
 • 15 ani de la finalizarea proiectului de crestere, pe teritoriul Romaniei, a capacitatii de tranzit a gazelor naturale din Federatia Rusa spre Bulgaria, Turcia, Macedonia, Grecia, prin construirea celei de a doua conducte de tranzit intre Isaccea si Negru Voda, in lungime de 184 km si avand diametrul de 1200 mm (48″).

Niciun comentariu


 1. Dragă Mircea,
  Am omis o aniversare importantă :
  „130 de ani de la nașterea celui care este considerat fondatorul industriei românești a gazului metan – Dr .ing. Constantin Ioan MOTĂȘ ( 3.06.1887 – 20.06.1976)”.
  Dacă tot nu s-a făcut nimic acum 5 ani când s-au împlinit 125 de ani de la naștere și când cred că cel puțin un simpozion, o marcă poștală și o medalie sau plachetă ar fi trebuit să marcheze acest moment, poate că în acest an Romgaz + Transgaz + Casa Gazelor Naturale vor exploata momentul pentru a organiza un eveniment oportun lor. Dacă nu, poate „Mediașul Nostru” cu sprijinul d-lui Dumitru Chisăliță să organizam ceva.
  Iată că data de 3 iunie coincide cu data de atestare documentară a orașului nostru Mediaș. Acțiunea se poate încadra perfect în programul Jubileului MEDIAȘ 750. Și așa perioada mai/iunie a.c. este săracă în evenimente.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *