Lansare de carte Nicolae Suciu

Profesorul Nicolea Suciu si-a lansat sambata o noua carte. Volumul “De-a teatrul sau Imagineaza-ti ca traiesti…” a fost lansat in cadrul simpozionului ”Calitate si modernitate in procesul de invatamant”, organizat de Liceul Tehnologic ”Scoala Nationala de Gaz”, sambata, 14 mai a.c..

Suciu coperta teatru

”Nicolae Suciu continua sa surprinda prin anvergura scrisului sau. Scriitorul se manifesta cu egala dezinvoltura in proza, eseu sau, mai recent, teatru. Ultimul titlu (“De-a teatrul sau imagineaza-ti ca traiesti…”, Ed. Fundatiei Alfa, Cluj, 2015)  e in acest sens o proba convingatoare.

Modul lui de a conduce dialogul impune prin vivacitate, paradox, exprimare sententioasa, verva dezbaterii. Continuturile dramatice sunt plasate sub cupola unor teme mari, frecventate de autori de marca.

EUROGROAPA se revendica de la teatrul experimental al lui Visniec, invocat cu ai lui protagonisti, Bruno si Grubi. Prezente in dinamica piesei sunt si teatrul  de contratimp absurd din ”Asteptandu-l pe Godot” sau sarjele corozive din ”Cantareata cheala” ori ”Scaunele”.

LUATI PAMANTUL DE PE TATA  e o tentativa ambitioasa de a transpune in termeni actuali ecuatia tragica din teatrul antic. Noua Antigona triumfa, in extremis, asupra absurdului autoritatii, prin fidelitate eroica fata de principiul libertatii. Configuratia dramei are tot o structura in tandem, cu doi protagonisti impingand tempoul confruntarii spre catastrofa finala.

CERERE DE DECES,  in formula tipica a teatrului scurt, urzeste firele disputei, iarasi in doi, cu schimbari de situatii socante, capcane logice, culminand de asemeni in unhappy-end, a la Ionesco.

DE-A TEATRUL… e tot o punere in abis a conditiei umane: situatia individului “captiv” in spatiu inchis, un buncar pentru dejectii, analog pana la un punct Leviatanului din ”IONA” de Marin Sorescu”, mentioneaza  Ioan Marcos, in recenzia sa.

12 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *