Remember: O medieseanca, fotograf al Familiei Regale

Cu ocazia Zilei Monarhiei in Romania, mi-am adus aminte ca o medieseanca a fost fotografa familiei regale. Ida Guggenberger (1881–1973) a fost prima femeie din Medias care a condus un studio foto. Ea a preluat, in anul 1912, atelierul fotografic condus intre 1899–1911 de defunctul ei sot, Hans Guggenberger. Dupa moartea sotului, Ida s-a pregatit, timp de un an, la Viena, cu o autoritate a timpului, C. Kosel. Reintoarsa la Medias, atelierul a functionat din 1912 pana in 1914 sub numele de „Atelier Alice”.

Ida Guggenberger

Impreuna cu partenera ei de afaceri, Jolan Mairovits, din 1921 au fost adesea solicitate de Familia Regala pentru a imortaliza momente importante din viata membrilor acesteia. Dupa ce, doi ani consecutivi, 1921 si 1922, atelierul Guggenberger-Mairovits a avut in repetate randuri prilejul sa-si demonstreze seriozitatea si priceperea, in 1923 a obtinut titlul de „fotograf al Casei Regale”.

Mai jos poti vedea o fotografie realizata cu Regina Maria. Fotografia oficiala de la incoronare a fost comercializata, ca si carte postala, de catre Editura Librariei Socee & Co. S.A.

Marie71

Mai multe detalii pe acest subiect a scris dr. Gudrun-Liane Ittu, in cadrul unui material publicat in anuarul Collegium Mediense III, 2013.

36 de comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *