250 de ani de la construirea Bisericii Armene din Dumbraveni (video)

In acest an se implinesc 250 de ani de cand a fost construita Biserica Armeneasca din Dumbraveni, judetul Sibiu. Un simpozion dedicat acestei aniversari este programat pentru data de 21 mai a.c..

Dumbraveni

Primul document care mentioneaza numele localitatii dateaza din anul 1332. In 1553, principele Grigore Apaffy a cumparat toate domeniile de la Dumbraveni si si-a construit un castel-cetate, cu ziduri mari, de piatra.

Armenii colonizati aici au sosit in anul 1671. Buni gospodari si negustori priceputi, acestia au primit diverse privilegii din partea principelui Apaffy. In secolul XVIII, li s-a incredintat misiunea de administrare a orasului Dumbraveni. A fost epoca marii dezvoltari a orasului: s-au construit scoli, un tribunal, un penitenciar si, desigur, o catedrala armeneasca.

Lucrarile la acest lacas de cult au fost incepute in 1766, cand piatra de temelie a fost zidita in coltul de sud-est al sanctuarului, in ziua de 22 iulie. Daca ar fi fost respectate proiectele originale, biserica ar fi avut dimensiuni monumentale. Dar planul impunator a esuat in scurta vreme: desi fundatia navei a fost finalizata in 1767, constructiile s-au oprit timp de zece ani. In anul 1777, consiliul orasului, cu acordul conducerii bisericii, a decis reducerea dimensiunilor planuite initial si a dispus continuarea lucrarilor de constructie a bisericii.

Procesul de construire a fost accelerat, probabil, si de donatia de 6000 de forinti a Imparatesei Maria Tereza. Cheltuielile ramase au fost acoperite de societatile religioase (Sfanta Treime, Patimile lui Christos, Sfantul Intaiului Mucenic Stefan, Rozariu, Sfantul Grigorie Luminatorul, Sfintii Ioachim si Ana, Sfantul Mihail, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Iosif) si de donatii personale. Structura cladirii a fost, probabil, finalizata in sase ani, deoarece pe 19 iulie 1783 deja s-au asezat crucile aurite pe varful turnurilor.

Imaginea asimetrica a bisericii de azi este rezultatul unei furtuni din 1927.  La acea vreme, vantul puternic a dus la caderea coifului turnului de nord-vest, care de atunci nu a mai fost restabilit. In biserica, se pastreaza, mumificata de un secol, inima unui preot al lacasului, Avedik Lukacs.

29 de comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *