In pregatire : “Mediesenii Rock`n Roll”, vol.1 si 2

Ultima perioada mi-am dedicat-o unui proiect de suflet, legat de istoria muzicala medieseana. In curand, la editura Samuel, va aparea cartea “Mediesenii Rock`n Roll”, vol.1 si 2.

 De la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, Mediasul a avut o viata culturala foarte bogata, datorita asociatiilor culturale sau de meserii care isi desfasurau activitatea continuand exemplul breslelor de odinioara. Efervescenta creatoare a mediesenilor nu a incetat, iar cele doua volume “Mediesenii rock and roll” contin informatii pretioase despre activitatea culturala din perioada anilor 1950 – 2014.

Coperta-Mediesenii-rock-and-roll

In primul volum, prezint cele mai importante formatii si interpreti de muzica pop–rock din Medias, incepand cu Ansamblul Gaz Metan din anii `50, care avea o orchestra de estrada si un quartet cu o activitate foarte bogata si apreciata, atat in oras, cat si la nivel national, pana la castigarea concursului X-Factor de catre medieseanul Tudor Turcu si debutul Ioanei Vintu la celebrul Apollo Theatre din New York, unde si-au inceput cariera si megastarurile James Brown si Michael Jackson.

Cel de-al doilea volum cuprinde 34 de interviuri cu personalitati mediesene din domeniul muzicii. Unii dintre ei inca mai locuiesc in Medias, altii s-au stabilit in alte orase din tara sau in strainatate, in Germania, Statele Unite ale Americii sau Olanda. Interviurile au fost realizate in perioada 2013–2014.

Prefata primului volum dedicat formatiilor a fost scrisa de domnul Andrei Partos, cunoscut jurnalist si realizator de emisiuni muzicale. Andrei Partos a avut un rol important in lansarea postului local RADIO VACANTA COSTINESTI, este fondatorul revistelor muzicale “Pop Rock & Sport” (devenita ulterior “Pop Rock & Show”), “Vox Pop Rock”, s-a ocupat de revista Festivalului “Cerbul de Aur” de la Brasov, care cuprindea cronici si comentarii zilnice. Din iulie 2003 este realizatorul emisiunii “Psihologul muzical”, emisiune difuzata in fiecare vineri noaptea, pe Radio Romania Actualitati, cu o prezenta saptamanala de 270 de minute.

andrei_partos

„Este infinit mai greu sa scrii despre oricare artist roman, decat despre cei din lumea larga. Mircea a avut sansa si ambitia sa vada, sa asculte nume sonore ale rock-ului, blues-ului mondial. Asta l-a ajutat sa fie mai atent la ce se petrece in jurul lui. Nu s-a dus la orice concert, a ales si a facut-o bine ( AC/DC, Joe Satriani, Ozzy Osbourne, Metallica, Jethro Tull, Roger Waters, Santana, Def Leppard, Toto sau Johnny Winter). Aceasta experienta, a concertelor, intalnirilor cu mari vedete, dar si cu publicul potrivit, iti ofera o alta perspectiva asupra fenomenului, chiar si cel local. „Mediesenii Rock N Roll” mi se pare o abordare necesara si esentiala a vietii pop-rock a unui oras. Daca fiecare localitate medie sau mare ar avea cate un Mircea Hodarnau, istoria pop-rock a Romaniei s-ar scrie singura”, scrie Andrei Partos .

Al doilea volum este prefatat de muzicologul Daniela Caraman Fotea, membra a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (din 1968), a Biroului sectiei de muzica usoara (1975-1990), a sectiei de muzicologie (din 2005), fondator al Colegiului criticilor muzicali „Mihail Jora”, Membru al Uniunii Criticilor, Coregrafilor si Realizatorilor de Radio si Televiziune.

„Acest volum este, in fapt, un compendiu de arheologie. Evident, a pop rock-ului de Medias. Am poposit adeseori in oras pentru inregistrari cu Filarmonica din Oradea si regretatul Ervin Acel (bisericile au o acustica fantastica). Am scris despre rock, inca din anii ’70, fara a banui ce bogatie muzicala s-a adunat, a proliferat pe acest meleag….

 Meritul autorului, Mircea Hodarnau, este exceptional. Informatia in perpetuu, abil pusa in pagina, prezentata prin expozeul unor nativi – fii si fiice de Medias (majoritatea raspanditi astazi prin lumea larga, prioritar in spatiul german), are atractivitate sporita, ofera celor care si-au ingemanat viata cu istoria orasului, emotii in perpetuu” spune doamna Fotea, care a lansat in anul 1977, la Editura Muzicala, in colaborare cu Florian Lungu, volumul “Disco Ghid rock” , primul volum din Romania, dedicat fenomenului muzical pop – rock.

 Volumele vor fi lansate sub egida Asociatiei Culturale “Mediasul nostru”, cu sprijinul financiar al Societatii Nationale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A..

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *