Votati bradul multisecular Paznicul Cibinului, votati Romania!

In perioada 1 – 29 februarie 2020, se desfasoara etapa finala de votare a competitiei Arborele European al Anului 2020. Competitia atrage atentia asupra arborilor care reprezinta o bogatie naturala si culturala importanta ce ar trebui sa fie pretuita si protejata. in cadrul acestei ample actiuni nu este importanta frumusetea, ci povestea de viata si legatura cu oamenii a arborilor care au devenit parte integranta a unei comunitati mai largi.

Romania este prezenta cu Bradul Ciobanului cu 10 mioare sau Pazniculul Cibinului, propus in competitie de Paul Bordas (initiator al concursului de fotografie pentru tineret Fotogeografica si al programului national de redescoperire si promovare a patrimoniului natural si cultural Romania Student Tour).  Bradul Ciobanului cu 10 mioare,  “brad de pe vremea lui Mihai Viteazul”, a fost  prezentat si promovat in paginile catalogului ”Civilizatia Marginimi” din cadrul programului national de redescoperire si promovare a valorilor patrimoniului natural si cultural – Romania Student Tour al Casei de Cultura a Studentilor Bucuresti, proiect la care s-a alaturat si Casei de Cultura a Studentilor Sibiu in calitate de partener.

Spre deosebire de concurentii sai, care sunt arbori urbani, bradul multisecular din Muntii Cindrel (mai precis, din comuna sibiana Gura Raului), provine dintr-o padure virgina, e un obiectiv turistic recunoscut in zona si are o poveste unica.

 Legenda spune ca traia pe vremuri un ciobanas care avea 10 oite, pe care le pastea intr-o poienita de pe malul Cibinului. intr-o zi, cerul s-a intunecat si ciobanasul a pus oitele speriate la adapost sub un copac, iar el s-a acoperit cu cojocul si s-a culcat sub un brad. Cand s-a trezit furtuna se oprise, dar oitele nu mai erau. Dupa cautari zadarnice, s-a pus sub un brad si a inceput sa se roage cu lacrimi la Cel de Sus sa-l ajute sa gaseasca animalele pierdute. Plangand a adormit, iar cand s-a trezit, bradul sub care se rugase a crescut foarte mare si gros. Tanarul, s-a urcat pana in varful bradului de unde a vazut oitele departe intr-o poiana. intors acasa, a povestit mamei ce a patit, iar aceasta a povestit duminica la biserica si celorlalti sateni intamplarea si acestia au hotarat sa nu taie niciodata acel brad.

 In finala de anul acesta isi disputa clasamentul 16 tari mandre de mostenirea lor naturala: Belgia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Franta, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Slovacia, Spania, Ungaria.

 Scopul nostru comun trebuie sa fie acela de a reprezenta cu demnitate Romania in aceasta competitie europeana, astfel incat, arborele nostru sa obtina un numar cat mai mare de voturi din partea romanilor.

Romania, tara cu cele mai multe paduri virgine si arbori seculari din Europa, merita sa fie castigatoarea trofeului European Tree of the Year. Succesul depinde exclusiv de implicarea tuturor in procesul de votare.

Votati bradul multisecular Paznicul Cibinului, votati Romania!

Votati

https://www.treeoftheyear.org/Stromy/Starobyla-jedle-strazce-Cibinu.

 Informatii suplimentare: https://www.facebook.com/copaculvedeta/ Arborele Anului 2020 din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *