Remember: Harta locuintelor evreiesti din Medias (1940)

In urma cu cateva zile, scriam ca au trecut deja doi ani de la inceperea proiectului „Absenta ca Patrimoniu”, la Sinagoga Medias. In cadrul acestui proiect a fost realizata o harta foarte interesanta. O harta de dimensiuni mari a Mediasului din anii 1940, cu puncte negre atasate la adresele familiilor evreiesti.

“Harta locuintelor evreiesti din Medias se bazeaza, pe de o parte, pe o lista de adrese gasita in arhiva noastra si datata in 1940 si, pe de alta parte, pe o harta pusa la dispozitie de muzeul orasului Medias (din arhiva primariei). Punctele reprezinta aproximari: practic am plasat cate un punct pentru fiecare familie, familie care se putea compune din unul sau mai multi membri. Cum numerele caselor s-au schimbat in mai multe randuri, punctele nu mai corespund adreselor exacte, ci sunt mai degraba niste aproximari”, mi-a explicat Julie Dawson, directoarea proiectului JBAT al Institutului Leo Baeck (NYC/Berlin), care se ocupa cu studierea arhivelor referitoare la istoria comunitatilor evreiesti din Transilvania si Bucovina.

Mai jos poti vedea un timelapse filmat in timpul realizarii hartii, de catre artistul plastic Razvan Anton, din Cluj-Napoca.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.