Petra Radu, medieseanca ce face voluntariat in Africa

Zilele trecute am aflat ca o medieseanca a fost in acest an de doua ori sa faca voluntariat in Africa. Petra Radu a petrecut cateva saptamani in Etiopia si Tanzania in cadrul unor misiuni umanitare. Mai jos poti citi un interviu despre cele doua experiente.

Cine esti?

Salut! Sunt Petra. Prietenii ma cunosc ca persoana aia care mereu zambeste si e pozitiva. Eu prefer sa spun ca iubesc oamenii si cam atat. Radacinile mele sunt la Medias, buletinul spune Sibiu, iar inima spune in jurul lumii.

Ce faci in timpul liber?

Timpul liber il petrec langa oameni dragi. Uneori imi gasesc sa plec spre o locatie noua sau veche, alteori lucrez – proiecte proprii sau pentru munca. Proiecte proprii presupun de obicei voluntariat.

De cat timp faci voluntariat?

De foarte multi ani. Am inceput din liceu. Dar am avut si perioade cand nu am facut voluntariat din cauza ca eram prinsa cu munca. De cativa ani am reluat activitatea de voluntariat.

In ce proiecte lucrezi sau ce proiecte proprii ai?

Pe partea de voluntariat, la Sibiu desfasor impreuna cu prietena mea Ioana Costin, un proiect tare drag noua – Sibiul Planteaza! Sibiul Planteaza este un proiect educativ, dedicat copiiilor.

Tot pe partea de voluntariat, in ultimele 8 luni am fost plecata in Africa cu doua actiuni. Prima a fost Etiopia, am participat la o misiune medicala. O experiente impresionanta si de neuitat. Iar a doua a fost in Tanzania, la organizatia The Olive Branch for Children. La fel, o experienta care iti schimba viata.

Care a fost scopul vizitei in Tanzania?

The Olive Branch for Children activeaza in regiunea Mbeya din Tanzania. Aceasta organizatie lucreaza pentru copii si persoane vulnerabile din aceasta regiune, dezvoltand programe medicale de combatere si ingrijire persoane cu HIV/AIDS, programe care ofera servicii sociale persoanelor vulnerabile, programe educationale – am vazut cea mai frumoasa scoala pentru copii, programe de protectie a femeilor vulnerabile si a copiiilor si multe alte programe desfasurate chiar cu guvernul din Tanzania. Aproximativ 800 mii de persoane beneficeaza de serviciile organizatiei.

Scopul vizitei a fost acela de a cunoaste cultura si de a putea ajuta organizatia. Ceea ce am si facut. Au fost doua saptamani magice, in care am trait alaturi de oameni care mi-au spus ca viata asta este despre noi insine si faptele bune pe care le facem. Ca in viata asta pasim cu deciziile pe care le luam si ne prezentam in lume dupa valorile pe care ne cladim. Ca viata inseamna sa fii iubit, sa zambesti si sa traiesti fiecare zi cu dorinta de a face ceva bun. Iar in fiecare zi mi s-a aratat ce inseamna sa faci ceva bun. Fiecare dintre cei cu care am interactionat mi-au aratat cat suntem de norocosi noi ca oameni.

Am cunoscut prietenia, am cunoscut iubirea de aproape, am cunoscut aprecierea si cel mai mult am cunoscut iubirea copiiilor din organizatie. Zambetele si imbratisarile lor le voi purta mereu cu mine. Si ma voi intoarce pentru ei in Tanzania.

Am ajutat la dezvoltarea strategiei pe partea programului Kubuni Center – unde se realizeaza produse din bambus, unde se comercializeaza bijuterii – shanga – bijuterii realizate de femeile din tribul Maasai, sau se confectioneaza produse din lemn. Am incercat sa ofer idei de produse sau chiar sa propun pasi de crestere a centrului.

Descrie cea mai interesanta persoana care ai intalnit-o.

Deborah – presedinta organizatiei The Olive Branch for Children. Este un om unic din punctul meu de vedere, si care iubeste copiii pana la cea mai mica parte din ea. Din iubire de copii a schimbat familii, lumi si continua sa faca acest lucru cu o energie debordanta si contagioasa. E minunat sa cunosti si sa lucrezi cu astfel de oameni.

Care a fost cel mai tare moment?

Sa calatoresti cu piki-piki [motocicleta], trei persoane, pe drumuri de tara. Sa vezi peisajele care te inconjoara, copiii care alearga sa te salute si sa simti miros de necunoscut. Sunt unice momentele in Africa. Cred ca oriunde sunt minunate, dar aici viata, timpul si totul se raporteaza la alte valori – mult mai simple.

Care a fost cel mai impresionant moment?

Se apropia ziua sa plecam, iar eu ma intorceam spre casa unde locuiam, si mi-au iesit copiii in cale, in fuga sa ma imbratiseze. O strada intreaga s-a oprit sa vada cum o alba imbratiseaza si pupa copiii si se joaca cu ei. E impresionant sa vezi cum acei copii de 3, 4 anisori iubesc neconditionat. A fost un moment care mie mi-a umplut sufletul cu fericire. Am pupat la ei si i-am imbratisat ca pe nimeni altii.

Ai fost intr-o situatie dificila in aceasta vacanta?

Da. Am retrait experienta Etiopia cand te simti neputincios si nu sti ce sa faci. E vorba de o femeie in varsta de 84 de ani, bolnava, caruia i-am facut curat in casa. Xenia, prietena cu care am fost in aceasta experienta, lucra pe programul social si am rugat-o sa ma ia cu ea. Batranica nu avea o casa care inseamna 2 camere, bucatarie, baie. Casa ei inseamna o camaruta din chirpici, un loc de foc, cateva oale si hainele de pe ea. Atat. Impreuna cu cei din organizatie am fost si am facut curat in casa si i s-a oferit 1 saltea pe care sa doarma, 2 pulovere si 1 pereche de sosete pentru noptile reci [oferite de noi].

Neputinta vine din faptul ca nu sti cum sa ii convingi pe oameni sa doneze la programul pentru ajutorare varstnici. Statul tanzaniain nu are bani sa se grijeasca de batranii lui, iar pentru noi – europenei sau americani – costul sa donam este de 3 dolari/luna. Este un gest mic pentru un proiect mare.

E greu sa convingi ca si acesti oameni merita sa aiba o batranete mai linistita.

 Spune-mi cateva cuvinte si despre Etiopia.

Etiopia pentru mine si misiunea medicala la care am participat a fost un punct de rascruce despre mine, despre valori si despre credinte. Mi-am revizuit valorile si am inteles ca in viata trebuie sa pasim uman, simplu si sa iubim. Etiopia mi-a schimbat perspectiva si mi-a intarit unele credinte. Cand pasesti in Africa, devi Africa, iar cand pleci din Africa ramai Africa pentru totdeauna.

Care e cel mai interesant suvenir pe care l-ai cumparat?

Amintirile vor ramane mereu in inima mea, iar in vizita mea in unul din satele tribului Maasai am primit cadou o bratara. Am fost impresionanta de acest gest, nu ma asteptam.

De ce ai nevoie inainte de a pleca intr-o astfel de misiune?

De curaj  si de multa iubire.

Curaj pentru ca trebuie sa te rupi de normalitatea din Europa si sa accepti alte valori si alte stiluri de viata.

Si iubire pentru ca sa poti asimila fiecare moment pe care il traiesti in Africa.

Bagajul sa fie format din haine functionale, medicamente si lucruri care chiar crezi ca iti sunt necesare. La final oricum le lasi lor lucrurile.

Care sunt destinatiile turistice pentru Tanzania?

Parcurile nationale, Zanzibar, Muntele Kilimanjaro. Eu am vizitat Safari si a fost incredibil. Nu exista cuvinte sa il descri. Sa privesti elefantii la apus sau sa vezi animale precum lei, zebre, girafe, elefanti in mediul lor natural… e incredibil.

De ce ai ales Africa?

Pentru ca mereu am crezut ca apartin acelui loc. Acum m-am convins. Cu siguranta apartin acestui loc

Care este urmatoarea misiune?

Sunt multe programe de care am aflat si la care mi-as dori sa particip. Dar financiar e greu. Pentru ca sunt costuri mari. Dar vom vedea. Promit sa revin cu un album foto si cateva cuvinte despre urmatoarea misiune.

Cand vrei sa faci fapte bune le poti face oriunde. Eu incerc sa fac fapte bune oriunde pasesc. Desigur, nu sunt perfecta si nu voi fi niciodata. Mai si gresim, dar incerc pe cat posibil sa fac fapte bune.

Eu sunt Petra si iubesc oamenii, in special copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *