Proiectul „Viața neștiută a grădinii”

În lumea contemporană, din ce în ce mai digitalizată, oamenii s-au îndepărtat de natură. Copiii, mai ales, petrec o mare parte din timp în fața televizorului, a calculatorului sau a telefonului mobil, pierzând tot mai mult contactul cu mediul natural, care este o sursă de sănătate și vitalitate pentru organism. Pornind de la aceste principii, Asociația Culturală In Ars Veritas inițiază proiectul Viața neștiută a grădinii, finanțat prin Start ONG.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.

Proiectul Viața neștiută a grădinii se adresează copiilor din ciclul preșcolar, primar și gimnazial, care sunt invitați să descopere prin intermediul unei cărți scrise pe înțelesul lor, ecosistemul reprezentat de grădina bio (plantele, păsările și insectele), pornind de la procesul de polenizare naturală. Activitatea principală a proiectului constă în apariția unei cărți cu titlul Viața neștiută a grădinii, scrisă de Daria Bârsan și ilustrată de Ana Maria Mălăeștean, ca urmare a unei documentări bogate și a consultațiilor oferite de inginerul agronom Angela Sârbu.

Foto: Daria Bârsan

Cartea va avea un format interactiv cuprinzând poezii, ghicitori, rebusuri și jocuri, prin care copiii pot descoperi complexitatea naturii ce îi înconjoară, beneficiile interacțiunii cu aceasta și necesitatea protejării ei. Cartea va apărea inițial online și va fi distribuită gratuit școlilor și ONG-urilor din județele Sibiu și Alba implicate în proiect. Sunt vizați în special copiii defavorizați din mediul rural și cei cu dizabilități, cu acces redus la resurse ce au ca temă ecologia și protejarea mediului. Începând cu a doua jumătate a lunii noiembrie și în luna decembrie, organizatorii își propun realizarea a minim cinci sesiuni de lectură și informare interactive, cu beneficiarii proiectului, sesiuni ce se vor desfășura online, sau față în față, în funcție de condițiile epidemiologice de moment, respectând toate normele sanitare impuse pentru protecția populației. Copiii vor fi stimulați să pună întrebări, să-și exprime opinia cu privire la situațiile descrise în carte, să-și dezvolte creativitatea prin intermediul jocurilor propuse și chiar să se implice în activități practice, de grădinărit și ecologie, care le vor dezvolta dragostea pentru natură și conștiința civică.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.