Mumiile egiptene: o poveste europeana

Muzeul ASTRA, institutie ale carei actiuni sunt posibile prin finantarea Consiliului Judetean Sibiu, verniseaza miercuri, 24 octombrie, ora 15:00, expozitia Mumiile egiptene: o poveste europeana. Structura expozitiei Mumiile egiptene: o poveste europeana urmeaza traseul muzeologic al constituirii colectiilor sibiene de provenienta egipteana, plecand de la conceptele de egiptologie / egiptomanie și trecand prin prezentarea fenomenului cabinetelor de curiozitati, ultimul fiind inchis in Sibiu la jumatatea secolului trecut.

,,Expozitia valorifica unitar bunuri culturale provenind din Egipt care au intrat de-a lungul timpului in patrimoniul muzeal din Sibiu, majoritatea fiind donatii ale membrilor Societatii Transilvanene pentru Ştiintele Naturii care au calatorit in diferite colturi ale lumii, preponderent in a doua jumatate a secolului al XIX-lea și la inceputul secolului al XX-lea. In premiera este prezentat ansamblul reprezentat de mumia cu sarcofag in varianta digitalizata 3D şi este reconstituit digital modul in care sarcofagul a fost inchis, acum peste 2000 de ani. Crearea de modele tridimensionale face ca și alte obiecte din colectia muzeului sa devina accesibile vizual publicului intr-un mod care, din motive de conservare preventiva, nu este altfel posibil. De asemenea, este expusa cea mai veche piesa din patrimoniul muzeului – giulgiul de peste 4000 de ani vechime, datat dupa inscriptia pe materialul textil. Mumiile egiptene: o poveste europeana aduce in discutie modul in care imaginea noastra despre Egiptul Antic este formata și deformata prin prisma valorificarii pseudoștiintifice și a culturii pop,  precum și problemele etice ridicate de expunerea de ramașite umane in muzee.”, a declarat Adriana Avram, șef sectie Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder

Alaturi de mumie se regasesc și alte piese provenind din morminte egiptene, parti umane mumificate sau mumii de pasari. Expozitia va fi deschisa pana in data de 2 iunie 2019. In seara de 31 octombrie muzeul este deschis pana la ora 23:00.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.