Medias – 749 de ani

Mediasul aniverseaza azi 749 de ani de la prima atestare documentara. Prima atestare documentara a orasului de pe Tarnava Mare dateaza din 3 iunie 1267 si o gasim intr-un document datat de editorii colectiei „Documente privind istoria Romaniei”, veacul XIII, C. Transilvania, vol. II (1251-1300), Bucuresti, 1952, p. 98, nr. 87.

stemaMedias_final

Atunci Stefan, regele tanar al Ungariei, ducele Transilvaniei, pentru a rasplati „credinta si slujbele lui Nicolae, fiul lui Jula, omul nostru credincios”, ii inapoiaza acestuia mosiile bunicului sau Jula cel Mare, si anume „pe cele numite Jula, Medias, Micasasa, Furkeschdorf (praedium Nicolai) si Dupusul, impreuna cu toate folosintele si cele ce tin de ele, pe care le-a stapanit sus-numitul bunic prin drept de mostenire”.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

62 de comentarii


  1. Să luăm aminte si să ne preocupăm serios pentru Jubileul de anul viitor — „Mediaș 750 de ani”. Originalul documentului în care se menționează prima atestare a orașului nostru se găsește in Arhivele din Budapesta. Să sperăm că vom putea admira anul viitor măcar în copie document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.