Guest post: Un nou viitor pentru orga bisericii din Dupuş în biserica evanghelică Sf. Margareta din Mediaş

În urmă cu 20 de ani s-a avut deja în vedere un plan pentru a salva orga din Dupuş. Este vorba despre un instrument unic în felul său, foarte valoros, dar care s-a aflat până de curând într-un mediu periclitat, devenit nepropice. Deasemenea se cânta mult prea rar la ea, astfel încât spera la o salvare sau la un viitor mai bun…

Orga a fost construită în anul 1731 de către constructorul Georg Wachsmann şi cumpărată în 1791 din Biertan. În anul 2004 s-a hotărât în comun acord de către Consistoriul Districtual Evanghelic Mediaş, Parohia Evanghelică Mediaş şi Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice din România de a strămuta orga din biserica evanghelică Dupuş în biserica evanghelică Sf. Margareta din Mediaş. Deja din 2001 se căuta o soluţie de salvare a acestui instrument de mare valoare.

Constructorul de orgi Hermann Binder din Sibiu dar şi constructori de orgi şi organişti din Elveţia (Daniel Rüegg şi Katrin Müller), Ungaria (Dávid Homolya) şi Germania (Liv Müller) au fost deopotrivă cooptaţi în acest proiect, nu în ultimul rând organista bisericii Sf. Margareta din Mediaş (Edith Toth) şi reprezentanţi ai instituţiilor sus numite, fostul protopop de Mediaş, actualmente episcop Reinhart Guib şi preotul Gerhard Servatius-Depner.

Din diferite motive, strămutarea a întârziat considerabil, proiectul părea la un moment dat că a fost dat uitării. Altarul din Dupuş, după cum numeroşi vizitatori ai bisericii Sf. Margareta au observat şi vor observa în continuare, a fost adus aici în anul 1999. Mai târziu s-au adus cristelniţa şi o cutie foarte veche pentru donaţii. După cum s-a relatat şi în acest cadru, în noiembrie 2018 s-a adus la Mediaş şi s-au resfinţit stranele medievale din anul 1537, nespus de frumos restaurate în Germania, de către Facultatea din Hildesheim. A fost un proiect nu doar reuşit, ci foarte rar şi cu un succes minunat. În biserica evanghelică din Dupuş au rămas astfel din mobiliar orga şi baldachinul de la amvon, pe lângă băncile şi o strană mai puţin valoroasă.

Orga şi baldachinul au fost aduse în luna octombrie în biserica Sf. Margareta, găsindu-şi un nou cămin.

In ultimii ani, în bisericile medievale din Transilvaniaumiditatea a crescut foarte mult îndeosebi în lunile de vară. Aceasta a trezit apetitul cariilor care au agravat starea mobilierului din biserici. Astfel că şi situaţia orgii din Dupuş devenea tot mai critică. Arareori se cânta la ea şi astfel s-a reactivat planul de a o salva şi de a o strămuta din biserica din Dupuş.

În luna iunie 2020 directorul muzical al Bisericii Evanghelice C.A. din România, domnul Jürg Leutert din Sibiu, a fost invitat de către domnul Friedhelm Huser din Meißenheim, care deţine împreună cu soţia sa Ada, născută în Dupuş, casa de lângă biserica din Dupuş, să ia parte la o şedinţă ad-hoc despre viitorul orgii din Dupuş. La şedinţă a participat şi organistul Frank Spengler din Meißenheim, care a fost la rândul lui unul din motoarele acţiunii. Repede s-a ajuns la concluzia că orga trebuie salvată neapărat şi fără întârziere. Ceilalţi parteneri, numiţi mai sus, au fost informaţi şi astfel s-a trecut la acţiune.

Astfel s-a făcut un plan rapid de demontare, curăţire, tratare împotriva cariilor, inventariere, transport şi montare (în stare provizoriu nefuncţională). Dl. Jürg Leutert a luat legătura cu firma de construcţii şi reparaţii orgi bisericeşti „COT“ din Hărman – dl. Arpad Magyer – care s-a oferit în timp foarte scurt să întreprindă aceste lucrări. Au fost necesare 420 ore de lucru şi munca depusă de 7 specialişti în perioada 28.09. până 3.10.2020. Costurile pentru această primă acţiune, în valoare de 5400 de euro, au fost suportate de Parohia Evanghelică Mediaş.

Locul hotărât deja în 2004 pentru a fi montată orga din Dupuş a fost şi rămâne loja Breslei Croitorilor din biserica Sf. Margareta din Mediaş. Toate discuţiile şi contactele avute cu reprezentanţii din Mediaş dar şi cu Asociaţia Saşilor din Dupuş, cu sediul în Germania, au decurs într-un mod foarte pozitiv. Acţiunea din Dupuş a decurs deasemenea foarte bine. Chiar dacă nimeni din partea Asociaţiei Saşilor din Dupuş nu a putut fi într-un timp atât de scurt de faţă, Friedhelm şi Ada Huser au fost în primele zile la faţa locului, contribuind într-un mod deosebit de amabil la cazarea şi masa lucrătorilor.

Ultimele cercetări asupra orgii s-a făcut în data de 20 octombrie a.c., dl. Arpad Magyar (Firma COT) a întreprins împreună cu dl. Radu Petrescu (restaurator de pictură) o cercetare asupra fasadei orgii. Primele probe au evidenţiat deja că mari suprafeţe ale parţii exterioare au fost pictate în mai multe straturi. Va merita să se revină la starea originală a orgii, şi în această privinţă, pentru a avea o imagine cât mai de ansamblu a acestui instrument. În apropierea claviaturii s-au descoperit, fiind acoperite cu un strat subţire de vopsea, distribuţia originală a celor 10 registre ale orgii. Medalionul albastru de deasupra claviaturii încă ascunde un text, care însă necesită ceva mai mult timp, pentru a fi descoperit.

Actualmente se aşteaptă o ofertă a Firmei COT din Hărman pentru a iniţializa un plan, pentru finanţarea acestei renovări de proporţii. Dl. Jürg Leutert rămâne coordinatorul acestui amplu proces, parteneri fiind Parohia Evanghelică C.A. Mediaş, Constistoriul Districtual Evanghelic C.A. Mediaş, Asociaţia Saşilor din Dupuş (HOG Tobsdorf), Familia Friedhelm şi Ada Huser din Meißenheim, alături de organistul Frank Spengler.

Iubitorii muzicii, ai monumentelor medievale, ai Transilvaniei, ai bisericii, ai instrumentelor şi nu în ultimul rând ai culturii, sunt invitaţi de a contribui cu donaţiile lor pentru a îndeplini acest plan de salvare a orgii din Dupuş. Doar atunci, când se va fi adunat o sumă considerabilă, se va putea încheia un contract pentru începerea lucrărilor de renovare.

Vor trece cu siguranţă mai mulţi ani până când orga din Dupuş va putea răsuna din nou, dar suntem foarte bucuroşi şi recunoscători că acest proiect a avut o revigorare şi s-a dezvoltat în cele din urmă în mod pozitiv. Mulţi laolaltă vom asigura paşii necesari pentru salvarea orgii.

Ea respiră în biserica Sf. Margareta un aer proaspăt, ceea ce a şi meritat, după ce a plecat acum mai bine de 200 de ani din Biertan şi care acum a fost salvată din trista stare a bisericii din Dupuş. Acum orga priveşte încă tăcută de pe Loja Croitorilor cu speranţă către noi în jos, cei care păşim în biserică şi ne ridicăm privirile spre înălţimi, căutând şi găsind ajutor.

Sfârşim aceste gânduri şi rânduri cu un citat al celui mai mare musician al bisericii noastre, Johann Sebastian Bach: să fie spre încântarea noastră şi spre slava lui Dumnezeu!

director muzical Jürg Leutert (Sibiu)

preot Gerhard Servatius-Depner (Mediaş)

Niciun comentariu



  1. Este un proiect remarcabil. Am toată convingerea că vom trăi clipa fascinantă când sunetele inconfundabile ale orgii ne vor desfăta sufletele. Felicitări tuturor !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *