Guest post Liviu Pintican Juga: O mare deziluzie pentru filatelia medieșeană

În data de 26 mai 2023, la Oficiul Poștal nr.1 din Mediaș corespondența depusă trebuia să fie obliterată cu o ștampilă omagială dedicată aniversării a 20 de la înființarea Asociației medieșene „Ardealul”. În conformitate cu „Instrucțiunile nr. 103/2123/27.07.2006 privind ștampilele poștale de zi omagiale”, CN Poșta Română prin Unitatea de Afaceri – Curierat Implementare Standarde a emis documentul nr. 116.1/2890/11.05.2023 unde la punctul 2 se menționează că, din inițiativa Asociaţiei Filateliștilor din București – Gruparea Centenar 2018 s-a aprobat realizarea unei ștampile pentru evenimentul filatelic Marea Lojă Națională din România – 20 ani de la aprinderea luminilor, data aplicării fiind 26 mai 2023, la Oficiul Poștal Mediaș, cod poștal 551200. Impresiunea ștampilei a fost prezentată în anexa 1 la documentului menționat, în care se mai precizează că ștampila omagială se utilizează doar în ziua evenimentului, urmând ca după data utilizării, ștampila respectivă să fie expediată de către Oficiul Poștal 1 Mediaș, la adresa: Depozitul Central de Timbre și Efecte Poștale (Str. Fabrica de chibrituri nr.28, sect.5, București).

Prin acest demers s-a dorit marcarea filatelică a unui moment aniversar privind împlinirea de către Asociația „Ardealul” din Mediaș a 20 de ani de la înființare. Din păcate, în data de 26 mai 2023 la Oficiul Poștal 1 Mediaș nu a fost utilizată nicio ștampilă omagială pentru obliterarea corespondenței, astfel că filateliștii doritori să realizeze trimiteri poștale obliterate cu această ștampilă speciale au fost frustrați de o asemenea ocazie. În colecțiile lor de istorie poștală locală sau în capitolul de istorie filatelică medieșeană va exista un gol ireparabil. Nu se știe din ce cauză s-a ajuns la o asemenea situație. Se pot face speculații privind tematica ștampilei, dar inițiatorii ei trebuie să-și asume faptul că un asemenea demers, care de fapt a fost efectuat prin Federația Filatelică Română, nu este destinat numai unui cerc restrâns de persoane, el fiind absolut public, reprezentând un serviciu public practicat de poșta română oricărui expeditor de corespondență din ziua respectivă.

Se știe că în cazul unor asemenea ștampile, confecționarea lor se face prin grija inițiatorilor care le depun în prealabil datei de utilizare, la Oficiile Județene de Poștă sau direct la Oficiile Poștale, după caz. Întrucât pe macheta aprobată nu este indicat numărul oficiului poștal, ceea ce reprezintă atât o greșeală de machetare cat si o nerespectare a regulilor poștale referitoare la stampilele ocazionale, m-am interesat la toate ghișeele poștale din Mediaș, dar și la Oficiul Județean de Poștă Sibiu, dar nimeni nu deținea informații legate de soarta acestei ștampile. Indignarea filateliștilor este absolut justificată. Ca medieșean nu pot să nu reproduc rândurile pe care le-am primit de la un reputat filatelist care mi-a scris următoarele: „Gândindu-mă la lipsa de respect a bucureștenilor pentru cei din provincie, nu mă mira deloc faptul ca nu au trimis ștemplul la Mediaș, conform reglementarilor poștale”.

Un comentariu


  1. Bună ziua,
    Referitor la ștampile care ar fi trebuit să fie puse la dispoziția publicului, dar s-au dovedit a fi indisponibile, vă pot spune că, deși sunt bucureștean, am luat două țepe de la Asociația Filatelică București.
    Cea mai recentă țeapă a fost dată cu ștampila „Constituția lui Anderson la 300 de ani” (indisponibilă la OP 63 București la data aplicării, 30.06.2023; ștampila a fost declarată pe site-ul Poștei Române pe https://www.posta-romana.ro/…/asociatia…).
    Anterior ar fi trebuit să existe o altă ștampilă omagială legată de 140 de ani de la publicarea „Luceafărului”, care ar fi trebuit să fie disponibilă la OP 63 București într-o zi de luni tot de la Asociația Filatelică București. Cu această ștampilă am pierdut mult mai mult timp. Am mers la OP 63 pe la 11:00, apoi am revenit pe la 16:00. M-am dus la preusupusa asociație, care are sediul chiar lângă OP 63 și am vorbit cu un domn Marcel (75 de ani conform propriilor spuse), care nu știa nimic despre ștampilă, dar mi-a spus (evident, în fals) că ar fi vorba de o ștampilă privată (deși fusese anunțată pe site-ul Poștei Române; între timp de pe site au dispărut toate paginile mai vechi cu ștampile omagiale din anul curent 2023).. După care domnul Marcel a dat niște telefoane și a identificat un așa zis „proprietar” al ștampilei care se pare că era în Croația în acel moment (probabil cu ștampilă cu tot). În final mi s-a spus să revin peste trei zile, joi la orele 9:00 pentru ștampilă, deși, comform Poștei Române, „Fiecare dintre ştampilele de zi omagiale, având impresiuni, se va utiliza doar în ziua specificată.”. Mă rog, am revenit joi de curiozitate, să văd cum se finalizează situația, l-am reîntâlnit pe domnul Marcel, dar ștampila tot nu exista și mi s-a propus să revin pe la 11:00. Chiar așa? Am considerat „afacerea” încheiată și mi-am asumat vina pentru credulitate excesivă (formal, totuși, trebuia constatată țeapa până la capăt).
    După care, pe 30.06.2023, am constatat că este un obicei al Asociației Filatelice București să nu pună la dispoziția publicului ștampile omagiale.
    Am vrut să intru în acest domeniu, al ștampilelor omagiale, dar îl voi ignora de acum înainte. Ca observație generală pot spune că asociațiile filatelice sunt destul de fantomatice și cu circuit închis; nu există informații generale firești despre acestea, cum ar fi un site minimal pe internet, o persoană de contact asumată oficial și un număr de telefon.
    Știți cumva care este procedura în cazul în care o ștampilă omagială nu a fost pusă la dispoziția publicului? Unde se poate reclama situația și ce măsuri s-ar lua în astfel de situații? Bănuiesc că până acum nu a existat vreun registru oficial al ștampilelor omagiale anulate pentru că nu au fost puse la dispoziția publicului în ziua specificată.
    Vă doresc multă sănătate.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *