Remember: Husarii la Medias

Zilele trecute, prietenul meu Udo Weber mi-a adus in atentie o fotografie document. Este vorba de o copie a unei fotografii care prezinta un escadron de husari la Medias, in anul 1890. Fotografia reprezinta escadronul mediesean al “Regimentului „Graf von Hadik“ Nr. 3“.

In perioada in care a fost facuta fotografia, comandantul regimentului era locotenent colonelul Ludwig Maxon de Róvid, care un an mai tarziu a fost inlocuit la comanda de colonelul Joseph Gaudernak.

Cazarma Husarilor, folosita de “Regimentului „Graf von Hadik“ Nr. 3“, era situata in actuala Casa Armatei, de pe strada Mihai Viteazu. Fotografia a fost realizata in zona grajdurilor, din cadrul Cazarmii Husarilor, in curtea care da „Dupa Zid” unde si acum mai sunt in ruina fostele grajduri, transformate ulterior in depozit (probabil).

Escadronul este o subunitate tactica si administrativa a unui regiment de cavalerie. Initial, escadroanele erau impartite diferit la fiecare regiment si constau din mai multe sute de calareti si cai; experienta a aratat, totusi, ca dimensiunea mare a acelor escadroane le facea dificil administrabile in lupta, reducand viteza de deplasare a atacului si crescand lungimea frontului. Prin urmare, la inceputul secolului al XX-lea, escadroanele de pretutindeni constau in 120-150 de cavaleristi.

Husarii din regimentele transilvanene aparau granitele Imperiului Austro-Ungar si pentru asta erau scutiti de taxe. In perioada 1903–1907, a fost cantonata la Medias Divizia a doua a Regimentului Kaiser Ferdinand.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.