Remember: 100 de ani de la introducerea gazului metan in Medias

Printre numeroasele aniversari de anul trecut s-a aflat si una referitoare la introducerea gazului metan in Medias. Daca gazul manufacturial a fost folosit la Medias din anul 1905, pentru iluminatul public, abia in anul 1918, mediesenii au beneficiat in gospodarii de gazul metan de zacamant. Lucrarile de introducere a gazului metan au fost realizate in timpul mandatului primarului Friedrich Theil, care a participat si la Adunarea Saseasca de la Medias, din data de 8 ianuarie 1919. Detalii despre alte realizari ale acestui primar poti afla aici.

Pe langa beneficiile aduse medieseanului de rand, comunitatea s-a dezvoltat foarte mult datorita acestui fapt. Pana in anul 1925, industria locala a fost in permanenta expansiune. Au aparut 45 de intreprinderi mari si mici, care foloseau noua sursa de energie. In perioada aceea s-au infiintat societatile anonime pe actiuni Uzinele de Email (1921), Vitrometan (1922) si Olimpus (1922). In anii urmatori aceste societati s-ai marit capitalul chiar si de trei ori, iar produsele lor au ajuns sa fie vandute la export.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.