Prima formă de scriere din zona Mediașului.

În cursul zilei de ieri, 22 mai a.c., dr. Mihai Chiriac a postat pe facebook despre prima formă de scriere din zona Mediașului.

‘Prima formă de scriere din zona Mediașului nu a fost nici limba latină, nici slavona sau germana medievală…ci un dialect antic arhaic grec (nu mă refer la koine – limba literară). Astfel pe un vas de epocă romană descoperit la Mediaș Gura Câmpului Hășmaș avem reprezentate literele grecești:
– o micron care este legată de un miu
– un posibil omega stilizat
– un phi legat de o theta arhaică
– în final un upsilon


Așadar ar rezulta numele OMOPHIU sau OMOPHYON care nu pare nici un nume comun, nici numele unei divinități, nici verb, nici numele unui artizan local….în consecință cred că sunt exerciții de scriere…sau un posibil cod grafonumeric sau grafotextual….(mai simplu un fel de semnatura proprie).
Dar, nu exclud total nici posibilitatea ca textul sa fie editat intr o limba orientala- semitica din zona Siria, Coelesiria, Palestina avand in vedere numarul mare de consoane…insa screrea este greaca,
În curând pregătim un studiu mai amănunțit care va fi publicat într o revistă de specialitate.
Mulțumesc Viorel Ștefu pentru fotografie și Dan Tudor Ionescu pentru confirmare”.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.