Concert Trio Cantores

Stagiunea de concerte “Orgelsommer 2019” a Bisericii Evanghelice Sf. Margareta din Medias va invita maine, 24 iunie a.c., de la ora 19:00 la concertul “Muzica pentru Johannistag si solstitiul de vara”.

Concertul este sustinut de TRIO CATORES, compus din :
Brita Falch-Leutert (NO) – soprana, orga
Jürg Leutert (CH) – tenor, alto, contrabas, orga
Edith Hajhalka Toth (RO) – alto, flaut, flaut drept sopran, flaut piccolo.

Program:

1. Bereitet dem Herrn den Weg, geistliches Lied aus Schweden/cantec spiritual din Suedia (ar. Brita Falch Leutert)
2. Å Jesus lat meg ljoset sjå (ar. Brita Falch Leutert)
Johannes auserkoren (Mel. Roslagskulla 1693, text: J. Mohr, ar. Brita Falch Leutert)
3. Die güldene Sonne, kleine Choralpartita – Klaus-Dieter Untch (*1969)
4. Ut queant laxis – Guido d’Arezzo (991/992–1033)
5. In Decollatione S. Johannis Baptistæ – Adam von Fulda (cca.1445–1505)
6. In Nativitate S. Johannis Baptistæ – Guillaume Dufay (cca.1397–1474)
Ut queant laxis – Jehan Titelouze ( 1563–1633)
6. Chaconne de Phaeton de Mr. de Lully – Jean-Henry d’Anglebert (1629–1691)
7. Alle, Psallite – Ignoto XIV. Secolo
8. Ecce mundi Gaudium – Frankreich/Franta (sec. XII)
9. Polska (ar. Jürg Leutert)
10. Barkbrödslåten (ar. Jürg Leutert)
11. Skänklåt elfter Per Köpman (ar. Jürg Leutert)
12. Brursmarsj (ar. Brita Falch Leutert)
13. Blå salme (Blaues Lied) – E. Bye/H. Sommero

Brita Falch Leutert a crescut la Lofoten (in nordul Norvegiei). A studiat muzica bisericeasca in sudul Norvegiei, apoi si-a continuat studile in Olanda.
Jürg Leutert a crescut langa Lacul Zürich si a studiat initial in Elvetia, iar apoi si-a continuat studiile in Olanda.

Acolo s-au cunoscut, si-au finalizat studiile impreuna in Elvetia, traind si lucrand in primii 10 ani pe posture de cantori in Elvetia.

Din februarie 2015, Jürg Leutert ocupa funcţia de dirijor al Corului Bach din Sibiu si de director muzical al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania.
Brita Falch Leutert a preluat, in acelasi timp, funcţia de cantor la Biserica Evanghelica C.A din Sibiu.
Cei doi au activat timp de 17 ani in funcţiile de cantori, dirijori si profesori de muzica pe insulele Lofoten, in nordul Norvegiei. Jürg a predat ore pentru toate instrumentele cu coarde si a fondat o orchestra de coarde formata din copii si tineri. A fost, in acelasi timp, dirijorul corului Vest-Lofoten Damekor. Cu acesta a susţinut, in prezenţa M. S. Regina Sonja, la aniversarea a 100 de ani de la introducerea dreptului universal de vot, un program muzical cu lucrari aparţinand mai multor compozitoare din diferite secole si provenind din diferite culturi, pentru care soţii Leutert au refacut aranjamentul muzical.

In calitate de cantori, au prezentat, sub egida Kirchenmusik Hermannstadt – Sibiu – Nagyszeben, numeroase lucrari baroce pentru perioada pascala si a Craciunului, adaugandu-le vechi texte norvegiene si adaptandu-le muzical la condiţiile locale. Aceasta iniţiativa de a face accesibil un material muzical necunoscut muzicienilor si publicului este continuata si in Transilvania. Amandoi pun un accent deosebit pe diversificarea sunetului corului si optimizarea posibilitaţilor sale expresive, pe nuanţe si culori ale sunetului. Astfel, incearca sa susţina diferitele stiluri si moduri de exprimare in interpretarea vocala si in muzica, in general. La acestea, se adauga ca parte esenţiala de comunicare prin muzica integrarea repertoriului in contexte locale date.
Cu muzica instrumentala in biserica parohiala din Sibiu si in Transilvania, precum si in activitatea de dirijori de cor, ei sunt interesati intotdeauna de muzica mai putin cunoscuta, preferabil, locala. Ca duo, pastreaza traditia muzicii populare nordice norvegiene, inapoi in timp, pana in vremea vikingilor cantand la diverse instrumente muzicale arhaice, la care se adauga piese la patru maini cantate pe diverse orgi. Sunt organizatorii stagiunii muzicale „Concerte à la carte”:

Edith Hajnalka Toth, nascuta la Sighisoara, si-a gasit inca de mic copil refugiul in muzica, cantand fie la flaut, la chitara sau vocal. in anul 1990, a avut posibilitatea sa studieze la Facultatea de Muzica Sacra din Dresda. Edith a fost organista la biserici evanghelice din Fagaras, Codlea (unde a condus un grup de blockflöte), Halchiu (jud. Brasov) si Hong-Kong, iar in prezent active Sf. Margareta din Medias (incepand din anul 1999), ca organist si cantor. A urmat cursuri de perfecţionare in dirijat coral si in cadrul asociaţiei singende krankenhäuser – singing hospitals („Spitale cantatoare”) din Germania, care se ocupa de rolul terapeutic al muzicii vocale asupra bolnavilor. Astfel, Edith canta impreuna cu paciente ale Spitalului de Psihiatrie „Ghe. Preda” din Sibiu. Este organizatorul stagiunii de concerte Orgelsommer Medias.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *