Casa Schuller: Proiectia filmului “Zuwanderung nach Siebenbürgen. Erfolgsgeschichten”

Maine, 7 martie a.c., este programata la Casa Schuller proiectia filmului “Zuwanderung nach Siebenbürgen. Erfolgsgeschichten”. Filmul este realizat de sibianul Florin Besoiu. Proiectia “Vise implinite in Transilvania” incepe la ora 17:00, filmul este subtitrat in limba romana.

“Zuwanderung nach Siebenbürgen. Erfolgsgeschichten”

Dupa exodul in masa din anii ’90 al sasilor transilvaneni in Republica Federala Germana, multe localitati, in marea lor majoritate sate, locuite de peste 8 secole de catre etnicii germani, au ramas pustii sau au suferit mari schimbari din punct de vedere etnic. O mare parte a patrimoniului construit de catre sasi se afla astazi, la aproape 30 de ani de la schimbarile demografice care au afectat masiv structura regiunii, in stare avansata de degradare. Multe case si biserici de patrimoniu necesita lucrari urgente de reabilitare.

In ultimii ani se remarca o tendinta inversa emigrarii in vest, multe persoane venite din spatiul vorbitor de limba germana alegand sa se stabileasca in satele sasesti si sa contribuie la revitalizarea regiunii. Pe langa sasi reintorsi in patrie, un numar considerabil de germani, austrieci si elvetieni dezvolta afaceri de succes si atrag la randul lor si pe altii sa descopere bogatia interculturala si interetnica a regiunii.

Proprietari de pensiuni atrag turisti din tara si din strainatate, restauratori din Elvetia salveaza orgile din regiunea cu cea mai ridicata densitate de orgi de biserica din lume, un mestesugar din Germania se implica in renovarea de biserici fortificate, printul Charles sprijina productia de tigle traditionale, voluntari redeschid partial pentru turisti o portiune din linia de cale ferata ingusta dintre Sibiu si Agnita, un apicultor se bucura de succes in Romania si Germania si atrage practicanti din spatiul german.

Trailer – Visele se împlinesc în Transilvania from Florin Besoiu on Vimeo.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.