Ultima familie de sasi get-beget din Mosna (video)

In localitatea Mosna se mai afla doar sapte familii de sasi, dintre care doar una get-beget, cea a doamnei Mariane Rempler. Bunicul sau a fost funarul zonei si s-a stabilit in zona dupa al Doilea Razboi Mondial.

Mariane Rempler

Zilele trecute am revenit la Mosna pentru a realiza un interviu cu Mariane Rempler, cea care se ocupa si de casa parohiala a bisericii, in care a locuit Stephan Ludwig Roth. Doamna Rempler mi-a povestit legenda intemeierii satului, pastrata de sasi. Aceasta legenda atesta ca atribuirea denumirii localitatii provine de la o pasare, care le-ar fi indicat locul unde sa-si stabileasca asezarea, adica Meschen (Mosna). Am discutat despre evolutia lucrurilor in zona, dupa vizita Printului Charles, din 4 noiembrie 1998, precum si intalnirile sasilor din localitate.

Cetatea taraneasca si biserica evanghelica C.A. fortificata din Mosna, judetul Sibiu, este din nou in vizorul turistilor. Unul dintre cele mai reprezentative monumente de acest gen din sudul Transilvaniei este in curs de restaurare. Edificiul a fost construit in stilul gotic, la sfarsitul sec. XV. Biserica, de tip sala cu trei nave, cor si altar poligonal, este bogata in elemente sculpturale, atribuite lui Andreas Lapicida. Impresioneaza si lucrarile de fortificare, cu ziduri inalte de noua metri, cu drumuri de straja si cinci turnuri de aparare.

Comentarii
Posted in ,

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40728306806.

91 de comentarii


  1. Din pacate,asistam neputinciosi la stingerea unei etnii extraordinare,cu oameni harnici ,civilizati,oameni de cuvant.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.