Tainele sobelor de teracota se invata la Medias (video)

Fabrica de teracota din Medias gazduieste, in aceste zile, un curs de sobari. Cursul este organizat de Asociatia Hornarilor, Constructorilor de Cosuri de Fum si Seminee ASFOCH Romania, la care sunt 19 participanti din tara si strainatate: Viseul de jos, Iasi, Caras Severin, Oradea, Focsani, Targoviste, Bacau, Chisinau, Viseul de sus, Curtea de Arges, Secuieni.

Cei prezenti invata de la doi maestri, Koncz Levente si Mircea Balsoianu, din tainele mestesugului si secretele constructiei sobelor de teracota.

Ieri, dupa orele de curs, am stat de vorba cu cei doi maestri despre cum aceste doua mestesuguri s-au schimbat si adaptat de-a lungul timpului si care este motivul pentru care au ales ca acest curs sa se desfasoare la Fabrica de teracota din Medias.

Fabrica de teracota din Medias a fost infiintata in anul 1906 si avea 25 de muncitori. De la inceputuri, fabrica a fost cu capital integral privat, avand ca patron un cetatean roman de origine germana, pe nume Gref Iulius. El a vandut-o apoi, in anul 1938, unui cetatean roman, Ioan Rusu. De la acesta, fabrica a trecut in proprietatea statului, prin nationalizare, fiind parte componenta a Cema Sibiu. In anul 1998, a trecut din nou in proprietate privata ca S.C. Prod NM S.R.L., avand ca obiect principal de activitate producerea si comercializarea cahlelor din teracota presate (tiparite, fasonate) manual pentru sobe si seminee.

Acum, dupa 110 ani, fabrica se intoarce din nou in propietatea unui cetatean roman de origine germana, dl. Draser Uwe, un tanar intreprinzator de succes, dornic sa dezvolte acest mestesug de mult uitat. Ca parte din grupul SN DECO, societatea Teracota Medias va continua acelasi procedeu manual de presare a cahlelor, mentinand reteta originala utilizata inca de la infiintarea fabricii.

Comentarii
Posted in ,

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.