Sibiu: DAR pentru copiii speciali

Timp de trei luni, copii cu diverse dizabilitati – autism, paralizie cerebrala, sindrom Down, tetrapareza spastica, miopie sau microcefalie – participa la un proiect inedit organizat de Asociatia „Dorinta, Ajutor, Recuperare” (D.A.R.). Proiectul este finantat de municipalitate, prin Agenda Comunitatii, si isi propune sa aduca atat o imbunatatire a starii de sanatate a copiilor, cat mai ales o imbunatatire a modului de a privi terapia, nu doar ca pe o obligatie, ci intr-un mod cat mai placut, realizandu-se astfel cresterea competentelor sociale ale acestora.
Asociatia DAR_2
 
Proiectul se desfasoara pe parcursul a trei luni si isi propune sa le ofere acestor copii posibilitatea sa imbine o terapia deja cunoscuta – logopedia – cu alte terapii alternative care, pe langa beneficiile lor, sa aduca si zambete pe fetele copiilor: terapie asistata de cai (hipoterapia), terapia prin muzica (meloterapia), terapia prin arta si terapia prin teatru (drama terapia), terapii cu ajutorul carora se urmareste reabilitarea psiho-sociala si dezvoltarea unor competente.
 
20 de copii beneficiaza de toate avantajele acestui proiect, fiecare dintre cei mici putand participa la ore de logopedie ce se desfasoara individual, timp de o ora in fiecare saptamana. Pentru terapia asistata cu cai, copiii au fost impartiti in doua grupe de cate 10 copii, fiecare grupa avand la dispozitie 2 ore pe saptamana.
Asociatia DAR
 
Activitatea se desfasoara la Baza Hipica Sibiu, in zilele de marti si joi, cu antrenoarea Adelina Ioana Bucur. Terapia asistata de cai sau hipoterapia, consta in calaritul terapeutic si in preocuparea fata de aceste animale deosebite. Pe parcursul hipoterapiei, calul reprezinta un instrument terapeutic. Ritmul linistitor al calului, puterea si cele trei modele tridimensionale de miscare duc la executarea de exercitii cu rol in imbunatatirea circulatiei, a tonusului muscular si al echilibrului. Copiii pot interactiona cu calul, realizandu-se astfel schimbari benefice asupra acestora prin activitati de periaj, hranire si, desigur diverse activitati pe cal: aruncarea mingilor colorate si cu textura diferita la cos, calarit printre jaloane sau aruncarea cercului la tinta. Activitatile muzicale, artistice si teatrale s-au desfasurat pe parcursul a patru saptamani, copiii fiind, de asemenea, impartiti pe doua grupe, pentru ca orele sa fie cat mai eficiente.
In lunile mai si iunie, micutii au participat la ora de teatru si arta la Teatrul Gong, in timp ce in luna iulie vor descoperi tainele muzicii la sediul “Learn with Music”.

26 de comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *