Sculptorul Mario Lup si Puppe din Seleus

Sculptorul mediesean Mario Lup a realizat o lucrare speciala pentru Biserica Evanghelica din Seleus. Lucrarea de sculptura pentru Biserica Evanghelica din Seleus, jud. Mures, reprezinta o papusa din lemn inalta de 92 cm cu un brat mobil care actionat de mecanismul ceasului de pe turn tragea un clopotel.  Mario mi-a spus zilele trecute cum a lucrat si colaborat cu cei din Seleus si Germania.

“Colaborarea pentru acesta lucrare a inceput cu discutia avuta cu domnul Wilhelm Paul, un seleusean inimos stabilit in Germania, care impreuna cu comunitatea sasilor din Seleus, atat cea din Romania cat si cea din Germania, a dorit sa inlocuiasca sculptura veche care era foarte deteriorata cu una noua. Sculptura noua a fost executata in lemn uscat de nuc.

Un alt motiv al inlocuirii acesteia a fost faptul ca sculptura veche de sute de ani a fost furata si in cele din urma recuperata, dorindu-se protectia si conservarea acesteia. O alta colaborare pentru vopsirea si montarea lucrarii a fost cea cu Mircea Sanislav, administratorul Bisericii Evanghelice din Medias.

Sculptura veche era atat de deteriorata incat a trebuit sa refac multe detalii din imaginatie, bazandu-ma pe elementele ramase. Atat dimensiunile corpului cat si ale mainilor au fost corectate, respectand proportiile corpului uman. S-a facut si o corectie a pozitiei firesti a mainilor: una in repaus, cealalta prinzand de funia clopotelului. Mainile existente au fost aplicate ulterior de catre alta persoana decat sculptorlul initial, fara sa respecte pozitia fireasca si dimensiunile antebratelor si ale degetelor.

Dupa ce sculptura a fost aproape de finalizare, au fost trimise poze in Germania si s-a cerut parerea autorizata a restauratorului in lemn de la facultatea de restaurari din Hildesheim, domnul Buchholz, in ceea ce priveste calitatea sculpturii si a faptului daca va trebui colorata. Tot domnul Buchholz este specialistul care ne-a sfatuit sa nu restauram originalul ci sa facem o copie.

Restauratorul din Hildesheim a fost de parere ca sculptura este reusita si ca trebuie sa fie vopsita, respectand culorile initiale, intrucat aspectul tuturor sculpturilor de acest gen este color, in primul rand sunt bine vizibile si in al doilea rand vopseua protejeaza lemnul, daca este de calitate superioara si este rezistenta influentelor climatice. Deoarece nu am ajuns in posesia unor fotografii mai vechi, culorile originale au fost stabilite, dupa cateva discutii cu oameni in varsta (Seleuseni) care isi mai aduceau aminte despre “Puppe” (Papusa”) veche.

Papusa noua a fost protejata împotriva intemperiilor prin acoperire cu o vopsea speciala si a fost montata pe exteriorul turnului bisericii evanghelice sub o copertina din tabla de cupru.

Lucrarile efective de scuptura au durat 2 luni, dar timpul real pana la finalizare a fost mai mare, incluzand si alti timpi: de cautare si aducere a lemnului potrivit ca structura si dimensiuni, perioada suplimentara de uscare (deoarece lemnul nu era suficient uscat), de vopsire, de confectionare a articulatiei bratului mobil, a sistemului de fixare pe turnul bisericii si a copertinei.  Montarea si apoi dezvelirea sculpturii la Seleus au avut loc in august 2010”.

 

 

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.