Sase artistii din fostul grup „TAM-TAM” se reunesc dupa 15 ani in proiectul “dosArte. unfinished”

Marti, 7 mai 2019, ora 19:00, la galeria Atelier 030202 (str.Sf. Vineri, nr.11, Bucuresti, Sala Noua a Teatrului de Comedie), va avea loc o lectura publica de poezie si prezentarea programului ”dosArte. unfinished”, curatoriat de Dan Mircea Cipariu si Mihai Zgondoiu si realizat de asociatia Euro CulturArt, cu sprijinul financiar al AFCN (Administratia Fondului Cultural National). Grupul MARFA, constituit din poetii Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Ghergut; Dan Plesa si Bogdan O. Popescu, dialogheaza si rezoneaza literar si vizual cu grupul TAM-TAM (Tinerii Artisti din Medias), format din artistii vizuali Alexandru Calcatinge, Ioan Grosu, Péter Madaras, Raul Oprea (Saddo), Radu Oreian si Mihai Zgondoiu.

In spiritul artei, prieteniei si al experimentului, sase artistii din fostul grup „TAM-TAM” se reunesc dupa 15 ani in proiectul “dosArte. unfinished” pentru a prezenta publicului lucrari si schite neterminate sau abandonate, dar care in urma lor au generat proiecte semnificative in portofoliul lor.

Pe 11 septembrie 2004, zece tineri artisti medieseni – Dominic Alain Boariu, Alexandru Calcatinge, Sabin Filip, Ioan Grosu, Péter Madaras, Radu Oreian, Raul Oprea (Saddo), Sorin Panazan, Lucian Szekely, Mihai Zgondoiu – au expus pentru prima data la Medias in Galeria “Casa Schuller” sub titulatura “Grupul TAM-TAM” (Tinerii Artisti din Medias). Expozitia a fost prezentata de curatoarea Liviana Dan, fiind un mare succes local ce a stimulat pozitiv cariera fiecarui membru in parte. Componenta grupului s-a mai schimbat pe parcursul celor patru ani (2004-2007), timp in care a functionat si “Asociatia Tam-Tam” coordonata de artistul local – mecena Vasile Popescu.

In 1996, cinci autori – Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Ghergut, Dan Plesa si Bogdan O. Popescu – publicau, la editura ”Salut” (a maestrului George Mihaita), o antologie colectiva intitulata “MARFA”. Pentru ei era aproape un debut colectiv, care prefata inspirat cartile de poezie pe care poetii aveau sa le publice de atunci. Intr-un experiment unic, cei cinci s-au intalnit dupa cincisprezece ani, in 2011, in paginile unui nou volum cu poezii inedite: „Marfa reincarcata”, Editura Brumar (coperta: Mihai Zgondoiu, editor: Robert Serban). Pentru a demonstra ca poezia si prietenia pot fi durabile, cei cinci continua, dupa 23 de ani de ”Marfa”, si in acest nou proiect comun – ”dosArte”. Si, negresit, nu se vor opri aici!

”Intr-o societate tot mai amprentata de retele literare si artistice prin care sunt promovate produse, opere si biografii in functie de apartenenta la o retea, cercetarile literare si vizuale devin tot mai mult obiect si subiect al intimitatii autorului. Procesul de creatie al unui proiect care nu a intrat in malaxorul retelei si al unui format public este pus in paginile dosArte intr-o perspectiva diacronica: pe de o parte, relatia proiectului cu un grup literar sau artistic, pe de alta parte, relatia proiectului cu limitele formatului si ale receptarii. Astfel, avem doua perspective asupra proiectului literar si artistic: proiectul ca efect al unei cercetari literare sau artistice in desfasurare si proiectul ca act stilistic in sine. In cele doua formule de exprimare, putem descoperi markeri empatici si markeri subiectivi prin care sa putem intelege intregul produsului, al operei sau al biografiei prin particularitatile unui proiect literar sau vizual.”, a prezentat Dan Mircea Cipariu conceptul curatorial al programului ”dosArte. unfinished”. Astfel, fiecare dintre acesti creatori prezinta, in formatul de serie (100 de exemplare stampilate si numerotate) al unui fanZIN, proiecte literare si artistice care nu au fost publicate sau expuse si care sa fie o marturie a unui proces de creatie in desfasurare. ”dosArte. unfinished” va fi itinerat si prezentat, in curand, la Medias si Timisoara. Parteneri media: Radio Romania Cultural, AgentiadeCarte.ro, Modernism.ro, Feeder.ro, artclue.net, Art Wall, Revista Arta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *