Retrospectiva 2014 : Asociatia Culturala Mediasul Nostru

Revin cu  o  scurta prezentare a principalelor activitati, proiecte si  evenimente cu caracter socio-cultural, organizate de catre Asociatia culturala „ Mediasul Nostru ”, independent sau in colaborare si parteneriat cu alte asociatii sau institutii publice de profil, in perioada ianuarie – decembrie 2014.

benner MN   4

  • Expozitia „ Arta Medieseana”

Organizarea la sediul Asociatiei a unei expozitii de arta plastica dedicata a patru artisti plastici medieseni consacrati : Ioan Sarlea, Grigore Muntean, Ladislau Volgyesi si Emil Muresan alaturi de care a fost invitat o tanara artista plastica debutanta Julia Ilica Hatt. Prin acest gen de proiecte Asociatia isi propune sa incurajeze si sa sustina tinerii artisti amatori debutanti si sa-i introduca cu sprijinul si prin intermediul artistilor plastici consacrati in circuitul expozitional. Vernisajul a avut loc la sediul Asociatiei, in data de 30 ianuarie 2014, iar expozitia a fost deschisa zilnic pentru publicul doritor, timp de o luna de la data vernisarii ei.

  • Organizarea traditionalului joc de „TURU”

Organizarea jocului traditional de Turu, din Duminica Pastilor, un obicei de traditie pentru Medias, a fost organizat, ca si in anii precedenti, de catre Asociatia culturala „Mediasul Nostru”, asigurand suportul logistic ( diplome, cupe, tricouri etc.), mediatic ( promovare, mass-media ) si partial financiar ( costurile legate de premierea participantilor etc. )

Turu 2014_ 9

  • Lansarea volumului “Sperante pe cartela”

 Volumul “Sperante pe cartela” coordonat de jurnalistul si presedintele Asociatiei Mircea Hodarnau, a fost un proiect editorial derulat si sustinut de Asociatia culturala „Mediasul Nostru”  care prezinta povestea a patru tineri din Medias care au avut curajul sa se ridice impotriva regimului condus de Nicolae Ceausescu. Curaj care i-a dus direct in atentia Securitatii, fiind anchetati sub acuzatia de propaganda si actiuni impotriva oranduirii socialiste, riscand o condamnare intre 5 si 15 ani. Cartea si-a propus sa aduca in atentia mediesenilor si nu numai, o pagina din istoria locala recenta, aproape deloc cunoscuta pana la acel moment. Ineditul cartii,  precum si intensa mediatizare, inclusiv pe plan judetean si regional, au creat un interes deosebit in jurul acestui proiect editorial impunand reeditarea volumului. Lansarea cartii a avut loc in data de 17 mai 2014, la Casa gazelor Naturale, in prezenta unui public numeros.

Lansarea Sperante pe cartela_2

  • Lansarea volumului de poezii “La Ceas de Taina” de Maria Cozmescu

Lansarea celui de al treilea volum de poezii a profesoarei Maria Cozmescu, membra a Asociatiei, a avut loc in data de 12 iunie 2014, si a fost organizata si gazduita la sediul Asociatiei culturale “Mediasul Nostru”. Pe langa valoare cultural-literara certa, evenimentul a avut si un scop caritabil, suma rezultata din vanzarea cartii si donatiile publicului prezent a fost donata, prin intermediul filialei Medias a Crucii Rosii, unor copii orfani din localitatea Boian.

lansare carte Maria Cozmescu

  • Sedinta festiva – 26 iunie

In data de 26 iunie 2014 Asociatia culturala „Mediasul Nostru” a organizat o “masa rotunda”, avand ca teme proiectele viitoare ale asociatiei in sustinerea si dezvoltarea vietii cultural-artistice mediesene, apecte de interes cultural si social legate de orasul nostru, la care au fost invitati, alaturi de membrii asociatiei, oameni de cultura si arta ai comunitatii, publicisti, scriitori etc. Evenimentul a fost prilejuit de revenirea in tara a presedintelui de onoare al Asociatiei, omul de cultura Michel Tanase.

Foto : Milu Oltean
Foto : Milu Oltean
  • Lansare de DVD – “Terapia Rose” vol.1.

In data de 25 septembrie 2014, la ora 17:00, mediesenii au fost invitati la lansarea DVD-ului “Terapia Rose” vol.1. Evenimentul s-a desfasurat la Casa Gazelor Naturale. Dupa sase luni de colaborare dr. Ladislau Rosenberg si jurnalistul Mircea Hodarnau au lansat un material multimedia in premiera la Medias. DVD-ului “Terapia Rose”, vol. 1 incearca sa combine si sa amplifice informatiile referitoare la diverse domenii de aplicare ale terapiei “Rose”, prin puterea sinergica a unor filme video, cu textul si imaginile aferente.

lansare dvd_2

  • Simpozion 94 de ani de la infiintarea Scolii militare de Aviatie Medias

Vineri, 17 octombrie 2014, de la ora 13.00,  Casa Gazelor Naturale  a gazduit  Simpozionul  ”Scoala tehnica de aviatie Medias – prestigioasa institutie de invatamant militar romanesc”. Tema centrala a simpozionului a fost marcarea celor 94 de ani scursi de la infiintarea, prin decret regal de catre Regele Ferdinand I a Scolii militare de Aviatie, initial in Bucuresti, fiind mutata, dupa un an la Medias. Cu acest prilej au fost prezentate si rememorate principalele momente si etape din evolutia si dezvoltarea Scolii militare de Aviatie, personalitatile si evenimentele care i-au marcat existenta dar si performantele si rolul deosebit care l-a avut in domeniul aviatiei romanesti militare si civile, in cel aproape un secol de existenta. Evenimentul a fost organizat de catre Asociatia Cadrelor militare in rezerva Medias in colaborare cu Club Rotary, Asociatia Culturala “Mediasul Nostru” si Asociatia Inteleptilor in sprijinul societatii.

Foto Shoebox 2014_2

  • Campania SHOE BOX 1-15 decembrie 2014

 Campania SHOE BOX este un proiect derulat la nivel national, cu scop caritabil, de strangere de jucarii, dulciuri si articole de imbracaminte pentru copii de diverste varste, care mai apoi sa fie oferite, sub forma de cadouri de Craciun copiiilor defavorizati.In cele cinci zile de colectatre a pachetelor membrii Rotaract Medias si ai Asociatiei “Mediasul Nostru” au reusit, prin bunavointa si generozitatea mediesenilor, sa adune peste 400 de pachete, depasind numarul, si asa impresionant, de cadouri stranse in 2013. Donatiile au luat drumul Leaganului de copii de la Nades, Scolii cu clasele I- VIII George Popa, de unde au fost distribuite familiilor nevoiase a caror copii invata in aceasta scoala, dar si altor familii cu copii cu o situatie materiala precara din Agarbiciu si Axente Sever.

  • Activitate publicistica

 Publicarea de  articole periodice in publicatia Monitorul de Medias, care a oferit pe tot parcursul anului curent un spatiu editorial Asociatiei. Tematica articolelor : aspecte inedite din istoria locala contemporana, aspecte din viata si activitate personalitatilor culturale si stiintifice mediesene, diverse studii asupra toponimiei locale etc.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

7 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.