Remember: Teatrul Popular de amatori la Medias

Maine se implineste o jumatate de secol de cand a fost infiintat Teatrul Popular de amatori la Medias. In urma cu 50 de ani, pe data de 17 ianuarie 1964, Constanta Craciun, presedinta Comitetului ce Cultura si Arta al Romaniei semna documentul prin care la Medias era infiintat Teatrul popular pentru amatori cu stagiune permanenta a Casei raionale de cultura Medias – raionul Brasov.

Teatrul Popular Medias Suflete

Primul spectacol pregatit pentru inaugurarea Teatrului Popular Medias a fost “Ancheta” a lui Alexandru Voitin in regia lui Adriana Kunner si scenografia lui Emil Caba. Despre spectacolul de debut, ziarul Drum nou scria “un spectacol ce a depasit nivelul artei amatoare, apropindu-se de cel al artei profesioniste, justificand pe deplin infiintarea Teatrului popular”.

In primii 10 ani de existenta a Teatrului Popular Medias, s-au pus in scena peste 40 de piese romanesti si straine. Actorii amatori medieseni au jucat in peste 600 de spectacole la Medias si in alte localitati ale tarii, fiind aplaudati de peste 220.000 de spectactori. Teatrul Popular Medias a reprezentat Romania la Festivalul International de teatru de amatori, care s-a desfasurat din Budapesta in anul 1973.

La punerea in scena a pieselor si-au dat concursul 15 regizori si scenografi profesionisti sau amatori. Amintim in mod deosebit colaborarea cu regizorul si scenograful Constantin Codrescu de la Teatrul Mic din Bucuresti, care a semnat regia si scenografia la un numar de sase spectacole. Colectivul de actori a depasit in primii 10 ani un numar de 100 de persoane, care era ajutat de corpul tehinc compus din 6 persoane care se ocupau de coregrafie, sonorizare si trei dintre ei erau sufleuri.

Teatrul Popular Medias Strada

Datorita profesionalismului actorilor si a premiilor castigate, unele piese au fost inregistrate si de catre Televiziunea Romana. Piesa “Hangita” de Carlo Goldoni a fost prezentata de catre Radiodifuziunea Romana in datele de 22 decembrie 1964 si 10 iulie 1965. La postul national de televiziune in data de 29 decembrie 1965, toata Romania viziona piesa lui Goldoni in interpretarea magistrala a celor de la Teatrul popular Medias. Un telespectacor din Constanta a trimis la Medias cateva randuri dupa vizionare.  “ Am vazut la televizor spectacolul prezentat de dumneavoastra. Dati-mi voie sa va spun ca spectacolul dumneavoastra a fost mai bun decat cel interpretat de profesionisti. Intregul colectiv a muncit si a trait personajele lui Goldoni in cel mai adevarat sens al cuvantului. Nu pot totusi sa nu felicit in mod special pe tovarasa Silvia Ponciu pentru creatia care ne-a incantat.”

In anul 1966, in data de 5 iulie, mediesenii au revenit in programul televiziunii nationale cu piesa “Act venetian” de Camil Petrescu in regia artistica si scenografia lui Constantin Codrescu. In distribuitie au urcat pe scena, Silvia Ponciu, Nicolae Letea, Mioara Cuza, Titi Marinescu si Alexandru Cuza. Scenele de scrima erau realizate de Emil Mihu. Cu aceeasi piesa, Teatrul popular a castigat locul I la “Decada teatrelor Populare” de la Turnul Severin.  

Comedia in trei acte “Doamna Spiridus” de Calderon de la Barca realizata in colaborarea cu regizorul si scenograful Constantin Codrescu a fost prezentata publicului in stagiunea 1967-1968 si pe langa aplauzele medisenilor, actorii amatori de pe Tarnava Mare au fost din nou premiati la nivel national. Piesa a ajuns in finala celui de-al V-lea Festival bianal de teatru “I.L. Caragiale” unde a ocupat locul al doilea.

Teatrul Popular Medias casnicia

Un alt succes de casa a avut  piesa “ Casnicia nu-i o joaca” de I.D.Serban, in regia doamnei Silvia Ponciu. Acest spectacol a avut parte de 100 de reprezentatii atat in Medias cat si in alte orase. In vara anului 1973, mediesenii au participat la un turneu cu aceasta piesa in nordul Moldovei si Maramuresului. Pe langa piese de teatru, coletivul de actori amatori de la Medias a pregatit si un spectacol de varietati. Doamna Silvia Ponciu a semnat textul si regia  spectacolului “Fotbal la varietati” cu care mediesenii au participat la faza finala a celui de-al VIII-lea al formatiilor artistice, de unde s-au intors cu locul al III – lea.

Teatrul Popular Medias a avut si sectii de limba germana, maghiara si sectie de teatru de papusi . Dintre piesele prezentate de aceste sectii mentionez : Ultimul tren (limba maghiara) de Kovacs Gyorgy si Alexandru Mirea, Nepotul ca unchi (limba germana) de Schiller, Ursuletii veseli (teatrul de papusi), Sfintii din Idiciu (limba germana) de C. Maurer, O felie de luna (limba maghiara) de A. Storin si Dusmanul femeilor (teatrul de papusi) de Lessing. 

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.