Remember: Michael Gerst (Mihai Micloş)

Azi m-am gândit să aduc un omagiu unui bun prieten, care din păcate a plecat prea devreme dintre noi. Este vorba despre Mihai Micloş, care după căsătorie s-a numit Michael Gerst, şi a devenit cunoscut la nivel internaţional ca şi component al formaţiei de country Cripple Creek Band din Germania. Azi ar fi împlinit 63 de ani.

Născut la Mediaş la data de 3 februarie 1958, Mike Gerst şi-a început cariera muzicală foarte devreme. Încă din copilărie a îndrăgit muzica şi a învăţat să cânte la chitară, blockflote şi banjo. A ajuns de tânăr pe scenă şi pe micul ecran.

Mike s-a apucat mai serios de muzică în timpul liceului prin anul 1972, cand l-a cunoscut pe Emil Preda. Din acel moment cei doi au fost nedespărţiţi şi împreună au învăţat şi experimentat zona muzicală, până când au absolvit Liceul Industrial nr 1, actualmente Colegiul ”Școala Națională de Gaz”, în anul 1978.

Cei doi au învăţat să cânte la banjo, iar Mike fiind pasionat şi de electrotehnică a construit un generator de sunete, pe care l-au folosit la compoziţiile proprii. Emil încă mai are banjo-ul şi mi-a trimis o fotografie cu el. Mai târziu au fost cooptaţi în grupul folk “CIVITAS”.

Aşa după cum am scris în primul volumul “Medieşenii rock and roll”, grupul “CIVITAS” era format din Mia Varga, Daniela Barna, Emil Preda şi Mihai Micloş şi a susţinut primul concert în cadrul Festivalului Concurs “Mediaş Cetate Seculară”, cel mai vechi festival de muzica folk din România. După constituirea grupului, Dorin Frandeş, din cadrul Filarmonicii Sibiu, a invitat “CIVITAS” în fiecare lună să susţină concerte la Cenaclul judeţean al tineretului revoluţionar al judeţului Sibiu.

“Civitas” au apărut de trei ori la Televiziunea Română, în cadrul emisiunilor “Antena vă aparţine”, realizate de poetul Adrian Păunescu. Prima apariţie a fost în anul 1975, a doua în 1977, cu o înregistrare realizată la Alba Iulia şi ultima în anul 1980. “Singurul care nu ne-a cerut să cântăm cântece patriotice a fost poetul Adrian Păunescu”, îşi aminteşte Mia Varga (actualmente Axente). La ultima înregistare pentru televiziune, în locul Danielei Barna, din grup a făcut parte Elena Cârstea. În cele trei emisiuni, medieşenii au cântat “Vânătoare”, “Şoimul”, “Iarna” şi “Pietre”, ultima piesă fiind preluată şi finisată de Victor Socaciu.

Cu o activitate de doar câtiva ani, cei patru medieşeni au reuşit să se impună pe plan local şi naţional. Cu un repertoriu bogat în piese proprii, CIVITAS a participat la festivalurile de gen din ţară, întorcându-se, de la Buzău sau Râmnicu Sărat, cu premii valoroase, la categoriile solişti folk sau grup. După anul 1980, grupul CIVITAS s-a desfiinţat, fiecare dintre membri şi-a continuat cariera solo.

Începând cu anul 1984 îl găsim pe Mike cântât cu formaţiile Paragraf şi Rocky. Cele două trupe repetau la Sala Traube (fosta 1 Mai), unde administrator era domnul Cioc. În seria de concerte “Muzică pentru tineri şi oameni în vârstă”, ”Rocky” s-a afirmat ca o trupă de excepţie. Concertele erau foarte impulsive şi impresionante. Au cucerit inimile publicului transilvănean şi astfel, în scurt timp, o generaţie întreagă.

Line-up-ul acestei trupe este după cum urmează: Michael Gerst (bas), Arpi Kovacs (tobe), Hansi Müller (clape), Erhard Hügel (chitară) şi Karl Pitters alias Karlutz (voce). Ca urmare a plecării în Germania a lui Erhard – în septembrie 1987 – şi ulterior a lui Karlutz, visul fanilor şi al muzicienilor privind trupa ”Rocky” s-a destrămat. Michael Gerst s-a stabilit cu familia în Germania, în data de 15 februarie 1990.

După căderea “Cortinei de Fier” din România, în 1990, membri de succes ai trupei – Mike Gerst, Hansi Müller, Hansi Roth, Karlutz şi Erhard – s-au adunat în Nürnberg, unde împreună cu Harald Schuster (trompetă, clape şi voce) au fondat trupa ”Rocky 3”.

Mike şi Erhard au părăsit trupa ”Rocky 3” în anul 1991 şi au acceptat oferta de a se alătura formaţiei americane Cripple Creek Band, cu care au avut un succes considerabil în Europa, abordând genul country. Cu acest proiect, cei doi medieşeni au cântat şi în Statele Unite ale Americii, la Nashville, la Grand Ole Opry, în cazinourile din Arizona şi Las Vegas. Au lansat, până în anul 2012, opt albume şi un DVD împreună cu cei de la Warner Music.

În urmă cu 25 de ani, Cripple Creek Band erau invitaţi să cânte la Nashville, capitala mondială a muzicii tradiţionale americane. Băieţii au făcut senzaţie pe data de 6 februarie 1996, atrăgând atenţia presei de specialitate şi a publicului american.

Cu toate că regula de aur pe legendara scena de la „Grand Ole Opry” din Nashville/Tennessee este ca formaţia să cânte doar o singură piesă, cei de la Cripple Creek Band au fost rugaţi să cânte două melodii la Mecca of country music pentru cei peste 80 de milioane de ascultători.

După vizita la Nashville a formaţiei şi apariţia pe “scândurile sfinte” de la Grand Ole Opry, cariera trupei a luat o pantă ascendentă. Veştile bune şi apariţia noului album, “Heartland”, m-au făcut ca, împreună cu bunul meu prieten Puiu Pintilescu, să le propunem băieţilor un turneu promoţional în România. Odată ce toate lucrurile au fost aranjate Mike Gerst, Steve Olson şi Erhard Huegel au luat drumul României, la bordul microbuzului lor de turneu, negru şi cu un vultur imens desenat pe el, care atragea atenţia pe oriunde trecea. I-am aşteptat la graniţa şi acolo a început aventura noastră de două săptămâni despre care ai detalii aici.

Cu această ocazie Mike şi colegii săi au fost primiţi de către viceprimarul Mediaşului, Vasile Mărginean, care i-a felicitat pentru cariera lor internaţională şi le-a mulţumit pentru că au făcut cunoscut Mediaşul, peste hotarele României.

După turneul din România am fost invitat în Germania în turneu cu CCB şi în studio-ul Power Station din Furth, unde înregistrau piese pentru următorul album. Atunci am stat câteva zile la Mike acasă, având ocazia să petrec clipe minunate alături de el, soţia lui Carmen şi fiica Harriet.

Mike Gerst şi colegii săi de la Cripple Creek Band au avut plăcerea să lucreze cu producătorul elveţian Bernie Staub, care a produs materiale pentru staruri internaţionale cum ar fi Nena, France Gall, Bonfire, Udo Lindenberg, The Royal Philharmonic Orchestra, Barry Manilow, Tina Turner, Bonnie Tyler, Backstreet Boys şi Chris Norman (Smokie) .

În anul 2004, Mike & Co au cântat la Disneyland Paris. Concertul din capitala Franţei le-a deschis alte oportunităţi pe piaţa din Benelux. Am scris şi vorbit mult despre Mike şi Cripple Creek Band. De fiecare dată când venea în ţară el sau Erhard Huegel îi duceam la radio şi televiziune pentru interviuri. Zilele trecute am revăzut o emisiune din anul 2001, din arhiva postului local TV AS, având-ul invitat special pe Mike Gerst, emisiunea a fost realizată de Marius Hihn şi încerca să deschidă apetitul medieşenilor pentru new country, un stil muzical nou atât în Statele Unite ale Americii, cât şi peste oceanul Atlantic.

La Mediaş, băieţii au cântat pentru prima dată şi ultima dată în formulă completă în data de 8 iulie 2005, cu ocazia unui concert în Piaţa Corneliu Coposu, organizat de Primariă Mediaş, ARMAX şi firma Perry Equipment Corporation din Statele Unite ale Americii. Din păcate a fost ultimul concert a lui Mike, în oraşul său natal.

După peste 20 de ani de cariera Cripple Creek Band au hotărât ca în anul 2013 trupa să intre într-o pauză. În perioada 1991 – 2012, C.C.B a avut peste 1.500 de concerte atât în Europa cât şi în Statele Unite ale Americii.

Poli-instrumentist şi compozitor respectat de colegii de breaslă, din păcate Mike a fost răspus prea devreme de cancer. A încetat din viaţa la data de 20 octombrie 2014, la doar 56 de ani. Dumnezeu să-l odihnească!

Zilele viitoare o să aflăm mai multe detalii despre momentele de neuitat de la Grand Ole Opry ale medieşenilor de la Cripple Creek Band la Interviurile Medias News Blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *