Remember: Medieseni care au participat la Jocurile Olimpice

Acum, cand intreaga planeta este cu ochii la Jocurile Olimpice din Brazilia, m-am gandit sa va spun despre mediesenii care au jucat, in timp, sub culorile Romaniei, la Olimpiada. Acest lucru se intampla in urma cu 80 de ani, la a XI-a editie a Jocurilor Olimpice, care s-a desfasurat la Berlin, Germania, in perioada 1 august – 16 august 1936.
Berlin Olympiade 1936
Berlin
Olympiade 1936
Mediasul a avut atunci trei jucatori in echipa nationala de handbal. Este vorba de Hans Zikeli, Bruno Holzträger si Fritz Kasemiresch. Lotul tarii noastre era compus din jucatori de la cluburile din Sibiu (13), Medias (3), Brasov (1) si Bucuresti (2). Sportivii erau antrenati de sibianul Hans Schuschnig. In perioada aceea, handbalul se juca in unsprezece jucatori.
Echipa de Handbal Medias anii30
Zikeli (primul din dreapta) si Holzträger (nr 7 din stanga)
  • Hans Zikeli (10 octombrie 1910 – 6 februarie 1999) a jucat doua meciuri in cadrul Olimpiadei.  Zikeli a participat la Jocurile Olimpice cand avea varsta de 25 de ani. Medieseanul a jucat in meciurile contra Austriei si Elvetiei, ambele pierdute de reprezentativa Romaniei. Zikeli, cunoscut ca si Ion Zikeli, a decedat la varsta de 88 de ani, in localitatea Gießhübl, din regiunea Kärnten, Austria.
  • Bruno Holzträger (29 iulie 1916 – 15 noiembrie1978) avea 20 de ani cand a participat la Olimpiada. A jucat doar in partida contra Statelor Unite ale Americii, in care Romania a invins cu scorul de 10-3. Bruno a decedat la varsta de 62 de ani, la Medias.
  • Fritz Kasemiresch s-a nascut pe 17 februarie 1917 la Brateiu, a studiat ingineria, se pare ca in 1939 isi terminase studiile si s-a stabilit la Berlin. Dupa matricola Bisericii Evanghelic, Fritz a murit pe frontul de est, la Brest Litovsk, in 1941. Fritz Kasemiresch a fost al doilea „keeper” dupa sibianul Stefan Zoller. 
Primul meci de handbal din Romania s-a jucat la Sibiu, pe stadionul central, intre Colegiul Brukenthal si Liceul de Evanghelic Fete (actualul Liceu Agricol). Meciul s-a jucat in 1921, fiind anuntat oficial in Siebenburgische Deutsches Tageblatt. Mai multe detalii despre handbalul sibian gasesti pe site-ul prietenului Razvan Pop.
Willi_Schneider_(2014-03-24)
Wilfried „Willi“ Schneider
Wilfried „Willi“ Schneider (n. 12 martie 1963, Medias) a participat la Jocurile Olimpice de iarna din 2002 in Salt Lake City, unde skeleton a devenit din nou, pentru prima oara dupa 1948, un sport olimpic. Schneider a ocupat locul 9. Dupa cariera lui activa, Schneider a devenit antrenorul echipei nationale canadiene. El a primit trei medalii ca antrenor la jocurile olimpice din Torino. Jon Montgomery, antrenat de Schneider, a obtinut medalia de aur la Jocurile Olimpice de iarna din 2010, desfasurate la Vancouver.
Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

40 de comentarii


  1. Bravo Mircea! Informații deosebit de interesante. Bine că ești printre cei care le fac cunoscute cel puțin cititorilor tăi. Cred că te poți gândi la o retrospectivă sportivă medieșană interbelică. Și nu mă gândesc la fotbal.


  2. Multumesc, Liviu! Zilele viitoare mai pregatesc ceva interesant. Sunt sigur ca o sa-ti placa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.