Remember: Mediasul si Serviciile Secrete

Un roman care a activat 40 de ani in Serviciile Secrete ale Romaniei si-a inceput cariera la Medias. Stelian Octavian Andronic, cel care s-a ocupat, din partea Romaniei, de vanzarea etnicilor germani Republicii Federale Germane, in cadrul “Operatiunii Recuperarea”, si-a inceput cariera in contraspionaj la Medias.

Stelian Octavian Andronic

Andronic s-a nascut in 1932, in zona Bihorului, iar dupa absolvirea studiilor superioare economice la Bucuresti, a fost repartizat la Fabrica de Geamuri de la Medias. De la viitorul Geromed, Andronic a fost transferat ca ofiter in „Serviciul de Contraspionaj al raionului Medias” (1958), apoi promovat la Bucuresti (1961), si trimis la Tel Aviv (1962-1966).

In perioada 1968– 989, Stelian Octavian Andronic a negociat cu Heinz Gunther Husch (reprezentant FRG) emigrarea a circa 240.000 de etnici germani din Romania. Ceausescu a primit in schimb intre 1,5 si 3 miliarde de marci germane. Cei doi apar impreuna, dupa zeci de ani, in filmul “Pasaport de Germania”, realizat de HBO Europe.

Aflat in misiune in Olanda (1971-1977), Andronic a pregatit si vizita lui Ceausescu in „Tara lalelelor” (1973), pe vremea cand dictatorul era considerat „copilul-minune” al lagarului comunist. Veteranul serviciilor de informatii externe, aflat la post la Amsterdam in anii ’70, este ofiterul care l-a informat pe Nicolae Ceausescu, in 1973, la vizita sa oficiala in Olanda, asupra existentei unei societati secrete, asa-numitul “Grup Bilderberg”, al carui fondator era chiar printul Bernard, sotul reginei Iuliana. Adronic, care a supravegheat activitatea societatilor secrete internationale, a declarat colegilor de la ZIUA, ca Bilderberg a incercat recrutarea lui Ceausescu inca din 1971. Mai jos poti vedea o discutie pe acest subiect cu jurnalistul Ion Cristoiu.

Numele orasului in care Andronic si-a inceput cariera a fost folosit la un moment dat de catre Securitate. Un document, semnat in aprilie 1981 de colonelul „Arnautu Nicolae” (unul dintre numele conspirative ale lui Stelian Andronic), ilustreaza elocvent inceputurile traficului cu tigari de contrabanda sub umbrela Securitatii. Aceasta operatiune s-a desfasurat sub numele de cod “Medias”. Detalii despre aceasta operatiune ai aici.

Octavian Stelian Andronic

In ultimii ani, Stelian Octavian Andronic a revenit de mai multe ori la Medias, cu ocazia lansarii cartilor sale. ”Citirea celor trei carti ale Trilogiei Memoriilor – ”36 de ani in serviciile secrete ale Romaniei”, ”Raport (desecretizat) privind aspecte ale viitorului” si “Secretul Trandafirului“ – prelungeste cunostintele cititorului dincolo de hotarele lumii obisnuite, pe un teritoriu incitant, dominat de secrete si enigme reale, dar produse de inteligenta si activitatea omului terestru, secrete la fel de profunde ca si secretul Piramidelor Egiptene, al Lumilor Intraterestre sau al Prezentei Extraterestilor pe Terra”, a declarat Andronic, in Sala Festiva a Liceului Teoretic “Stephan Ludwig Roth”, in 14 octombrie 2010.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

7 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.