Remember: Mediasul ocupat de trupele generalului Joseph Bem

In urma cu 170 de ani Mediasul era ocupat de trupele revolutionare maghiare. In data de 17 ianuarie 1849, soldatii coordonati de generalul Joseph Bem  au ocupat orasul Medias, in timpul revolutiei pasoptiste din Transilvania.

Joseph Bem alias Józef Zachariasz Bem alias Murat Pasa (n. 14 martie 1794, Tarnów, Polonia – d. 10 decembrie 1850, Alep, Siria) a fost comandantul armatei maghiare care a operat in Transilvania si se tragea dintr-o familie poloneza de origine ceha.

A studiat arta militara la Cracovia, participand la campania lui Napoleon din Rusia in cadrul unui regiment polonez de artilerie, cu grad de ofiter. S-a evidentiat in apararea orasului Gdansk in anul 1813, fiind decorat cu Crucea de cavaler a Legiunii de Onoare franceze. A fost ulterior profesor la un institut militar. A facut parte dintr-o societate poloneza secreta care milita pentru o Polonie libera.

Fiind descoperit, a fost condamnat in anul 1822 la un an de inchisoare, pedeapsa suspendata ulterior. A demisionat si s-a mutat in Galitia si in Ucraina, unde a locuit pana in 1830. In acel an s-a alaturat polonezilor rasculati impotriva tarului Rusiei, primind gradul de maior si comanda Batalionului 4 Cavalerie usoara, cu care a participat la cateva batalii impotriva rusilor, fiind decorat cu Crucea de Aur a Ordinului Virtutea Militara poloneza. A fost avansat la gradul de general de brigada.

Dupa infrangerea polonezilor s-a refugiat la Paris, unde a devenit profesor de matematica. In 1833 a plecat in Portugalia, sperand sa se alature Legiunii Poloneze, care nu s-a mai infiintat insa. La izbucnirea revolutiilor pasoptiste din Europa a luptat la Viena impotriva trupelor austriece si dupa capitularea acesteia si-a oferit serviciile revolutiei ungare. A fost numit comandant al Corpului 6 Armata ungar, cu gradul de general-locotenent, urmand sa opereze in Transilvania. Pana la capitularea armatei ungare in august 1849 in fata armatelor austro-ruse a luptat in Transilvania si Banat, inclusiv impotriva legiunilor romanesti. Dupa infrangerea sa, a fugit in Turcia, s-a convertit la mahomedanism, luandu-si numele de Murat Pasa. A devenit guvernatorul Alepului.

A fost inmormantat la Alep. In anul 1923 ramasitele sale pamantesti au fost mutate la mausoleul de la Tarnów, Polonia. (Briscu, Bogdan – Motii si luptele lor la 1848-1849, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2012)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *