Remember: Inaugurarea liniei de cale ferata Medias – Sighisoara

Luna viitoare se implinesc 145 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferata Medias – Sighisoara. Colectionarul mediesean Liviu Pintican-Juga mi-a spus ca momentul va fi marcat filatelic printr-o stampila aniversara, care va fi aplicata pe corespondenta in data de 18 iulie 2017, la Oficiul postal nr.1 Medias.

Statul ungar a inceput, in anul 1868, constructia mai multor trasee feroviare in Transilvania, concesionand la scurta vreme lucrarile unei companii englezesti private, conduse de antreprenorul Charles Waring. Prima data a fost pus in functiune, in noiembrie 1871, un traseu feroviar de la Alba Iulia la Targu Mures, care mergea pe valea raului Mures. Din Gara Teius a fost construita o cale ferata spre Brasov, prin Medias. Tronsonul de la Teius la Medias a fost deschis la 6 mai 1872, cand a fost inaugurata prima gara din orasul de pe Tarnava Mare, iar cel de la Medias la Sighisoara la 8 iulie 1872. La 1 iunie 1873 a fost finalizat intregul traseu, pana la Brasov.

Prima locomotiva cu abur din Romania a fost construita tot in urma cu 145 de ani, la Resita. Locomotiva, denumita Resita 2 (Resicza), avea ecartament ingust (948 mm) si a fost construita dupa proiectul lui John Haswell.

Un material video despre “Mediasul feroviar in perioada 1872 -2013”, in prezentarea lui Adrian Berinde, poti vedea aici.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

Un comentariu


  1. Dragă Mircea
    Trebuie făcută precizarea că această ștampilă a fost inițiata de Gruparea tematică de „Căi ferate și locomotive” ( care include pe colecționarii filateliști pasionați de această temă) din cadrul Federației Filatelice Române., filateliștii medieșeni nefiind implicați în acest demers.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.