Remember George Togan

La implinirea a 10 ani de la inceperea calatoriei spre Imparatia lui Dumnezeu, a omului de cultura si cetatean de onoare al municipiului Medias, prof. George Togan , Directia de cultura a municipiului Medias invita pe cei care l-au cunoscut si apreciat, sa participe la savarsirea slujbei de pomenire care va avea loc duminica 24 februarie ora 12.00 la  Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Cimitirul Ortodox Medias.

George Togan

George Togan s-a nascut la data de 4 decembrie 1910, la Medias, fiind al patrulea copil al unei vechi familii de tarani. Primele cunostinte le-a dobandit la Scoala Generala Nr. 1, dar dupa un an se transfera la Scoala Germana din localitate. Atras de scolile din Blaj, ultima clasa de liceu a urmat-o in acest centru de cultura. Ca student al Facultatii de Drept din Bucuresti (unde a urmat doar doi ani) desfasoara o bogata activitate de publicist. In anii tineretii sale, George Togan se dedica activitatii gazetaresti, publicand diverse articole in ziarele: Universul, Curentul, Adevarul literar si artistic, Lupta CFR, Viitorul, Romania noua, Gazeta Sibiului, Unirea poporului, Lanuri etc.

Stabilindu-se la Bucuresti, intre anii 1930-1934, lucreaza ca redactor la ziarele: Adevarul si Dimineata. Intre anii 1937-1941 editeaza ziarele: Gazeta Mediasului, Vocea Tarnavelor si Muresul.

Incepand cu anul 1953 a lucrat ca muzeograf la Muzeul Municipal Medias, la Sectia de istorie, in cadrul careia a participat la activitati arheologice. Ca arheolog, timp de 30 ani, George Togan a efectuat cercetari in 60 de asezari de pe Tarnava Mare, incepand de la Blaj, pana la Sighisoara. Rezultatele acestor cercetari au fost publicate in reviste de specialitate de la Sibiu, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Oradea, Zalau. George Togan are meritul de a fi descoperit doua culturi materiale: Cultura Bratei (1958) si Cultura Medias (1971), de o mare insemnatate pentru continuitatea poporului roman.

Efectuand cercetari in arhivele din tara si strainatate, a identificat documentele originale de prima atestare documentara a localitatilor: Medias (700 ani, in 1967), Dumbraveni (600 ani, in 1974), Ludus (600 ani, in 1977), Cetatea de Balta (800 ani, in 1977), Tarnaveni (700 ani, in 1978), Sighisoara (700 ani, in 1980) fiecareia din aceste localitati intocmindu-le cate o monografie.

George Togan, a publicat de-a lungul timpului urmatoarele carti: “Medias – istorie romantata”, “Monografia Bisericii Unite cu Roma”,  “Ne cheama Ardealul”,  “Ceea ce nu se uita” si “Mult iscusita slova”

Carturar, istoric, scriitor cu o vasta cultura, cunoscator al limbilor germana, franceza, maghiara si a limbilor clasice, George Togan – o marturie a pasiunii pentru cultura, pentru stiinta si a dragostei fata de locurile natale este Cetatean de Onoare al Municipiului Medias.

 

 

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.