Remember: Clubul de deltaplanorism Medias

Primul club de deltaplanorism din judetul Sibiu a fost infiintat la Medias. La sfarsitul anilor `80, cativa iubitori ai zborului au pus, la Medias, bazele primului club de deltaplanorism din judetul Sibiu. Deltaplanul cu care zburau mediesenii a fost construit de catre Eduard Binder (mecanic si constructor), iar instructor a fost Ioan Chiriac (Polder). Cei doi au construit deltaplanul in atelierul de mecanica din cadrul Intreprinderii „8 Mai” (Medimpact), in perioada 1987-1988.

Lucrurile s-au complicat in momentul in care mediesenii au vrut sa construiasca un deltaplan cu motor. Au cumparat o elice de la un subofiter de aviatie si au construit si motorul. Afland de intentia tinerilor, cei de la Securitate au intrat pe fir si au distrus motorul, facand imposibila construirea aparatului de zbor.

La inscrierea clubului, mediesenii au avut din nou probleme, de aceasta data cu titulatura. Denumirea de “Festina lente” nu a fost aprobata de catre forurile sibiene, motivandu-se ca, in perioada comunismului, nu ai cum sa te “grabesti incet”, si atunci au decis ca clubul sa poarte numele de Asociatia Sportiva “8 Mai” Medias. Pentru omologare la nivel national, clubul a trebuit sa primeasca si acceptul pentru utilizarea unor terenuri din zona Dumbraveni.

deltaplanorism_Medias_7
Gheorghe Götz

La unul dintre concursuri, desfasurat la Miercurea Ciuc in anul 1986, Gheorghe Götz, unul dintre fondatorii si instructorii clubului, si-a pierdut viata. Pasiunea pentru zbor si dorinta de a concura cu modele mai noi, precum si atingerea unor performante, l-au costat viata. Mediesenii au participat la acel concurs cu deltaplanul “Marele Astral”, un aparat de zbor de dimensiuni mari, dar lent in miscare. Din cauza vantului puternic, medieseanul a pierdut controlul aparatului si s-a prabusit. Instructorul de zbor Götz isi scria testamentul inainte de fiecare participare la concurs. Aceasta tragedie insa nu i-a speriat pe colegii sai, care si-au continuat cariera sportiva si au construit alt deltaplan, cu care au participat la alte competitii.

deltaplanorism_Medias

Un alt accident a avut Ioan Polder. Evenimentul a avut loc in anul 1989, in zona Bunloc, Sacele, unde tot din cauza vantului si a oboselii, instructorul a pierdut controlul deltaplanului si s-a prabusit de la inaltimea de 500 de metri. Din fericire, medieseanul a scapat cu viata si, spre uimirea multora, nu a avut nici macar o fractura. Polder a intentionat sa planeze si de pe varful Caraiman din Muntii Bucegi, cu altitudinea de 2.384 m, dar nu a primit acceptul autoritatilor.

deltaplanorism_Medias_4

In perioada 1987 – 1989, clubul mediesean a participat la patru concursuri nationale de deltaplanorism, desfasurate la Piatra Neamt, Brasov si Miercurea-Ciuc. Mereu in cautarea de zone propice zborului cu deltplanul, mediesenii cutreierau dealurile din zona si comunele invecinate. “La ridicat, o rafala de vint a luat-o peste pomii fructiferi, meri, trecand cu o finete si eleganta deplina pe sub o linie de inalta tensiune. Era sa mor de teama si-apoi de bucurie…”,  isi aminteste Ioan Polder de un zbor al lui Vasile Ciolpan, in zona Izvorul Dorului, din Medias. Vasile a reprezentant judetul Sibiu la concursul de Deltaplanism din 1989, de la Deva. La inceputul anilor `90, Vasile Ciolpan a preluat conducerea clubului, avand o buna colaborare cu Scoala de Maistri Militari de Aviatie Medias.

Doi mari entuziasti ai zborului cu deltaplanul au fost Kiss Ladislau si Viorel Marculescu, care au dus, pentru o scurta bucata de vreme, traditia mai departe. Cei doi au infiintat Aero Club Flamingo Medias, ce ofera zboruri de agrement, initiere de zbor, filmari aeriene si  taxi aerian.

Zilele trecute, am avut placerea sa aflu povestea clubului de la Ioan Polder, care acum locuieste in Germania. Inregistrarea interviului o poti vedea mai jos.

Comentarii
Posted in ,

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

11 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.